Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για την επικείμενη μεταβολή του καιρού στις 18-11-2020 (+Χάρτες επιφανείας, ανώτερης ατμόσφαιρας και υετού)

Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για την επικείμενη μεταβολή του καιρού στις 18-11-2020 (+Χάρτες επιφανείας, ανώτερης ατμόσφαιρας και υετού)

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι έχουμε κάποιες τροποποιήσεις στις αρχικές προγνώσεις μας για την εξέλιξη του καιρού την τρέχουσα εβδομάδα.
Συγκεκριμένα το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό  που θα δημιουργηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας 16-11-2020 στον κόλπο της Γένοβας θα κινηθεί αργά προς τα νότια της Ιταλίας θα φθάσει το βράδυ της Τρίτης νότια της Σικελίας και σταδιακά θα εξασθενήσει.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης του χαμηλού την Τρίτη να σημειωθούν βροχές στα νησιά του Ιονίου και τοπικές βροχές στις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και στη δυτική Μακεδονία.
Ένα ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια θα αρχίσει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης να κινείται προς τα νότια υπό αντικυκλωνικό έλεγχο και από τα ξημερώματα έως το πρωί της Τετάρτης θα επιδεινώσει τον καιρό της Μακεδονίας με βροχές ποτιστικού χαρακτήρα.
Με την κίνηση του μετώπου προς τα νότια οι βροχές θα αρχίσουν να επηρεάζουν από το
πρωί-προμεσημβρινές ώρες την Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων ) – Ήπειρο και σταδιακά το μεσημέρι την Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας) και μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι βροχές θα φθάσουν μέχρι την Πελοπόννησο.  Στα παράλια των νομών Πιερίας – Λάρισας, στο Πήλιο και στην θεσσαλική  Πίνδο τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Παράλληλα την Τετάρτη βροχές θα σημειωθούν και στα νησιά του Ιονίου.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1600-1700 μέτρα.
Την Πέμπτη οι βροχές θα περιοριστούν στην Θεσσαλία κυρίως την Ανατολική, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Ανατολική και νότια Πελοπόννησο.   
Στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Το πρωί της Πέμπτης θα πέσουν λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας πάνω από τα 1300-1500 μέτρα.
Την Παρασκευή θα έχουμε κυκλογέννηση ( δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού νοτιοδυτικά της Κρήτης), το οποίο θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες, στη δυτική και βόρεια Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Επίσης βροχές (μικρότερης έντασης) την Παρασκευή θα σημειωθούν στον νομό Μαγνησίας, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Σταδιακά και μέχρι το τέλος της ημέρας ο καιρός στης περιοχές αυτές θα βελτιωθεί.  Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Ο διπλανός χάρτης μας δίνει μία εκτίμηση του συνολικού ύψους βροχής που θα πέσει από την Τρίτη-Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή.
Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν την Πέμπτη στο βόρειο Αιγαίο εντάσεως 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη θα σημειώσει πτώση και στα ηπειρωτικά την Πέμπτη δεν θα ξεπεράσει τους 13-14 βαθμούς.
Τέλος τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι οι πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο, η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τα λίγα χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 700-900 μέτρα.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τον καιρό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας.

Πηγές: Meteoffice, ECMWF, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *