ΠΩΣ Η ΙΔΕΑ ΕΝΟΣ 20ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΙΩΤΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΕΠΑΛ
Η Αγιά… online με το Εθνικό Αστεροσκοπείο!
* ΠΩΣ Η ΙΔΕΑ ΕΝΟΣ 20ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΙΩΤΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ
Του Δημήτρη Βάλλα
Συνδεδεμένη απευθείας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, είναι εδώ και ένα περίπου μήνα η Αγιά καθώς ένας μικρός, αλλά υπερσύγχρονος μετεωρολογικός σταθμός έχει εγκατασταθεί στην αυλή του Επαγγελματικού Λυκείου της πόλης(ΕΠΑΛ) και μεταδίδει απευθείας τις προβλέψεις για τον καιρό από την ευρύτερη περιοχή!
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία ενός 20χρονου Αγιώτη που πάθος του εδώ και χρόνια είναι η μετεωρολογία και στηρίχθηκε από τον δήμαρχο κ. Αντώνη Γκουντάρα και το Δημοτικό Συμβούλιο που έδωσε τελικά και το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της.
Μιλώντας στην «Ε» ο νεαρός ερασιτέχνης του… καιρού από την Αγιά, Παναγιώτης Αρχοντής θα μας εξηγήσει πως όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα, μια επικοινωνία, και σύντομα ολοκληρώθηκαν μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα:
ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Πράγματι, θα μας πει ο Παναγιώτης, από πολύ μικρός είχα γοητευτεί από τις αλλαγές του καιρού και ιδιαίτερα το χιόνι και προσπαθούσα να προβλέψω τι καιρό θα κάνει με διάφορες παρατηρήσεις.
Μεγαλώνοντας, άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά πλέον και να μελετώ τους μετεωρολογικούς-προγνωστικούς χάρτες με τη βοήθεια πάντα και άλλων ερασιτεχνών από τη Λάρισα.
Το 2001 εγκατέστησα στο σπίτι μου στην Αγιά, έναν δικό μου μικρό μετεωρολογικό σταθμό συνδεδεμένο με κεντρική μονάδα όπου και έπαιρνα μετρήσεις για την υγρασία, τη θερμοκρασία, τον αέρα, τη βροχή, κ.λπ.
Βλέποντας τώρα ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση μικρών τέτοιων σταθμών σε όλη την Ελλάδα για παρατηρήσεις, επικοινώνησα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου καθηγητή κ. Κ. Λαγουβάρδο που ενδιαφέρθηκε άμεσα για το όλο θέμα. Υπήρξε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και με τον διευθυντή του σχολείου και οι διαδικασίες προχώρησαν γρήγορα.
Έτσι ο καθηγητής κ. Λαγουβάρδος ήρθε στην Αγιά και μαζί, στο προαύλιο του σχολείου στις 18 Ιουνίου εγκαταστήσαμε τον Μετεωρολογικό Σταθμό που αποτελείται από μία μεγάλη εξωτερική κεραία, ανεμόμετρο, βροχόμετρο, και μετρητές υγρασίας, θερμοκρασίας, αλλά και UV- ακτινοβολίας.
Όλα τα στοιχεία (δεδομένα), ασύρματα μεταβιβάζονται σε μία κονσόλα που είναι εγκατεστημένη μέσα στο σχολείο και από εκεί μέσω Η/Υ στέλνονται απευθείας στο Αστεροσκοπείο που μεταδίδει πλέον «ζωντανά» τον καιρό για την περιοχή στην ιστοσελίδα του: www.penteli.meteo.gr/stations/agia/».
Ο 20χρονος Αγιωτης ερασιτέχνης των καιρικών προβλέψεων, δίκαια καμαρώνει μπροστά στην κεραία του σταθμού στο προαύλιο του ΕΠΑΛ:
Κατάφερε και έκανε το χόμπι του για τις προβλέψεις κοινό σε όλους τους συμπατριώτες του και όχι μόνο μια που πλέον η Αγιά έγινε κομβικό σημείο αναφοράς για τις μετεωρολογικές μεταβολές όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και παγκόσμια!
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Και μια που πολύς λόγος έγινε για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, χρήσιμη κρίνεται και μια… ξενάγηση στην όλη δράση του που ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά από την απελευθέρωση της Ελλάδος:
«Τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) είναι το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας και των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε με δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη Βαρώνου Γεωργίου Σίνα το 1842. Το πρώτο κτήριο του Αστεροσκοπείου, κατασκευάστηκε στο λόφο των Νυμφών, απέναντι από την Ακρόπολη. Σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν και είναι σπάνιας ομορφιάς, σταυροειδές και προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Τρία Ερευνητικά Ινστιτούτα λειτουργούν σήμερα στο ΕΑΑ:
* Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
* Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
* Το Ινστιτούτο Αστρονομίας – Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Στο ΕΑΑ εργάζονται σήμερα περίπου 100 ερευνητές και επιστήμονες, ενώ το προσωπικό περιλαμβάνει ακόμα 120 άτομα (τεχνικό και διοικητικό προσωπικό).
Οι δραστηριότητες του ΕΑΑ σε θέματα μετεωρολογίας ξεκίνησαν το 1858 όταν εγκαταστάθηκε ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στο Θησείο. Το δίκτυο αυτό επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, μέχρι την ίδρυση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη δεκαετία του 1930. Από την ημερομηνία αυτή, το μετεωρολογικό δίκτυο του ΕΑΑ λειτουργεί με ευθύνη της ΕΜΥ, με εξαίρεση το σταθμό του Θησείου. Από το 1996 λειτουργεί και δεύτερος σταθμός του ΕΑΑ στην Πεντέλη. Το 2006 ξεκίνησε η προσπάθεια επέκτασης του δικτύου αυτόματων σταθμών του ΕΑΑ, οπότε μέχρι σήμερα, το δίκτυο μας ξεπέρασε τους 170 σταθμούς σε όλη τη χώρα.
Από το 1999, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του ΕΑΑ ξεκίνησε την παροχή μετεωρολογικών προγνώσεων μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μετεωρολογικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού: το μοντέλο BOLAM και το μοντέλο ΜΜ5 και WRF. Σήμερα οι προγνώσεις αυτές είναι οι πιο αναλυτικές που πραγματοποιούνται επιχειρησιακά στη χώρα μας, επιτρέποντας σε χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες και λεπτομερείς προγνώσεις καιρού»
.
.
Please follow and like us: