Ήπιος καιρός και δυναμική αστάθεια στη δυτική Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του 2020(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού,τεφίγραμμα)
Η γιγαντιαία ατμοσφαιρική διαταραχή της δυτικής-κεντρικής Ευρώπης μεταφέρει συνεχώς θερμές και υγρές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο προς την χώρα μας και τα Βαλκάνια.
Έτσι την τρέχουσα εβδομάδα τελευταία του 2020 αναμένονται αρκετές βροχές στη δυτική Ελλάδα, λόγω δυναμικής αστάθειας. Η δυναμική αστάθεια δημιουργείται από την κίνηση των νοτιοδυτικών ανέμων, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε ανοδική πορεία στην οροσειρά της Πίνδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατανόησης αυτής της διαδικασίας αποτελεί το τεφίγραμμα της πόλης των Ιωαννίνων.
Το πολύ υγρό στρώμα στην κατωτάτη ατμόσφαιρα με την άνοδό του καθίσταται ταχύτητα πολύ ασταθές με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων νεφικών συστημάτων στην προσήνεμη πλευρά της Πίνδου. Τα συγκεκριμένα συστήματα νεφών ευθύνονται για τις βροχές που θα εκδηλωθούν στη δυτική Ελλάδα. Αντίστοιχα φαινόμενα μικρότερης δυναμικής αναμένονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Πιο αναλυτικά: Την Τρίτη 29-12-2020 στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από νοτιοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και σε αρκετές περιοχές της χώρας μας θα φτάσει στους 17-19 βαθμούς.
Την Τετάρτη 30-12-2020 θα επικρατήσουν ανάλογες μετεωρολογικές συνθήκες. Από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες πρώτα στα νησιά του Ιονίου και αργότερα στη δυτική Ελλάδα.
Αιτία για αυτή την μεταβολή του καιρού το ψυχρό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού της κεντρικής Αδριατικής. Έτσι μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι βροχές θα επηρεάσουν την Πελοπόννησο, τη δυτική Θεσσαλία, τη δυτική – ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στην κεντρική Μακεδονία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Ο διπλανός χάρτης μας δείχνει τα συνολικά ύψη υετού που θα πέσουν στην επικράτεια μέχρι το τέλος του 2020. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Πίνδου σε υψόμετρα, στη δυτική Μακεδονία πάνω από τα 1100-1200 μέτρα, στη δυτική Θεσσαλία και στην Ήπειρο πάνω από τα 1200-1300 μέτρα και στην Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 1300-1400 μέτρα. Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο πάνω από 1500-1600 μέτρα καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη πάνω από τα 1300-1400 μέτρα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις εντάσεως 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία την Πέμπτη θα σημειώσει μικρή πτώση.
Την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος σε όλη την χώρα, με τη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να μην ξεπερνάει τους 14-15 βαθμούς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους 17-18 βαθμούς.
Τέλος, μία νέα μεταβολή του καιρού και από τα δυτικά αναμένεται από το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής. Τοπικές ομίχλες αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα από την ιστοσελίδα μας για την νέα μεταβολή του καιρού στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us
ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!