Νέα σημαντική επιδείνωση του καιρού της χώρας μας από το απόγευμα της Τετάρτης 13/10/2021 (+Χάρτες)
“Μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή της μέσης ατμόσφαιρας στην κεντρική Μεσόγειο θα δημιουργήσει οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική θάλασσα το μεσημέρι της Τετάρτης 13/10/2021.
Το συγκεκριμένο χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά, θα ενισχυθεί και θα αρχίσει να επηρεάζει την χώρα μας και από τα δυτικά από το απόγευμα της Τετάρτης.
Λόγω της αργής κίνησης του χαμηλού στο Ιόνιο θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη σχεδόν την χώρα το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής 14-15/10/2021″.
Αναλυτικότερα:
Την Τρίτη 12/10/2021 στα νησιά του Ιονίου, σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και στην βόρεια-κεντρική Εύβοια ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές κατά τόπους έντονες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Χαλκιδική, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, και στην βόρεια Εύβοια.
Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας στις προαναφερόμενες περιοχές.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι και μετά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
Στη δυτική Κρήτη από το μεσημέρι και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα τα φαινόμενα θα είναι πιο γενικευμένα και μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και στον Θερμαϊκό από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι 5-6, στο Μυρτώο Πέλαγος έως 7 μποφόρ και στο βορειοανατολικό Αιγαίο δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία την Τρίτη θα σημειώσει μικρή πτώση και στην βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 17-18 βαθμούς, στην κεντρική τους 20-21 βαθμούς και στην νησιωτική Ελλάδα τους 22-24 βαθμούς.
Την Τετάρτη 13/10/2021 στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτικη Πελοπόννησο και στη Θράκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές, κυρίως στη Θράκη.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος και ηλιόλουστος καιρός.
Το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να συννεφιάσει στην Πελοπόννησο, τη δυτική Θεσσαλία, και στη δυτική Μακεδονία, ενώ στην Θράκη αναμένεται να βρέξει τοπικά.
Από το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, την Ήπειρο, την βορειοδυτική Πελοπόννησο και τοπικές βροχές στη δυτική Μακεδονία.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι αρχικά ασθενείς και από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ και στα νότια πελάγη από νοτιοανατολικές διευθύνσεις της ίδιας έντασης.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.
Την Πέμπτη 14/10/2021 σε όλη την χώρα εκτός από τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές στα νησιά του Ιονίου και στην Χαλκιδική.
Από το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται ένταση των φαινομένων με βροχές σε όλον τον ηπειρωτικό κορμό, ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, τη δυτική Θράκη, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τη δυτική-νότια Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και προς το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τα πολύ έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά σειρά στην Ανατολική Μακεδονία, την Χαλκιδική, τα ανατολικά της κεντρικής Μακεδονίας, τη δυτική Θράκη, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική, την νότια Πελοπόννησο, την ΑττικοΒοιωτία και στην Εύβοια.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε το εξής:
Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν τη δημιουργία δευτερεύοντος χαμηλού την Πέμπτη στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στα πόδια της Χαλκιδικής. Αυτό το δευτερεύον χαμηλό θα έχει ως συνέπεια την πνοή ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων στον Θερμαϊκό κόλπο και γενικότερα στο βορειοδυτικό Αιγαίο. Έτσι η Θεσσαλία στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της δεν θα εφοδιάζεται με μεγάλα ποσά υγρασίας με αποτέλεσμα την αποτροπή των πολύ έντονων φαινομένων.
Σε διαφορετική περίπτωση εάν αυτό το χαμηλό δεν δημιουργηθεί, τότε το πρωτεύων βαρομετρικό χαμηλό που θα στροβιλίζεται στο κεντρικό Ιόνιο θα προκαλεί πολύ έντονα φαινόμενα στη Θεσσαλία.
Στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας και ενδεικτικά πάνω από τα 1200-1400 μέτρα θα πέσουν τα πρώτα χιόνια.
Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και στα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι και μετά θα αυξηθούν και θα δώσουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αυτές τις περιοχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο βορειοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα πελάγη από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 5-6 και στο Ιόνιο τοπικά 7-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 13-14 βαθμούς.
Στην νότια Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 18-19 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου τους 20-21 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 22-24 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή 15/10/2021 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σε όλη σχεδόν την χώρα με έντονες βροχές σε πολλές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Ουσιαστική βελτίωση του καιρού σε όλη την χώρα διαφαίνεται από την επόμενη Τρίτη 19/10/2021.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για την επικείμενη μεταβολή του καιρού και την πιθανή ημερομηνία ουσιαστικής βελτίωσης του καιρού σε νεότερη δημοσίευση.
ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Metoffice, earth.nullschool.net
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ