ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (;) ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ (+αναλυτικοί χάρτες θερμοκρασιών)

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (;) ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ (+αναλυτικοί χάρτες θερμοκρασιών)

Βαδίζουμε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού και μέχρι τώρα όλοι έκαναν παράπονα για πολλές βροχές και άστατο καιρό που σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε οτι βρισκόμαστε στο καλοκαίρι. Απο την ερχόμενη Πέμπτη 13/7 όμως τα παράπονα που θα ακούγονται θα είναι για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μάλλον οι περισσότεροι θα αναπολούν τις δροσιές και τις βροχές του Ιούνη. Άλλωστε το έχουμε αυτό οι άνθρωποι να μην ευχαριστιόμαστε με τίποτα!

Ο καιρός όμως όπως έχουμε πεί πάντα θα φέρνει την ισορροπία δυστύχως πολλές φορές με ακραίο τρόπο.

Θα έχετε διαβάσει ήδη σε πολλά sites και απο άσχετους με το αντικείμενο με μεγάλους τίτλους οτι έρχεται ιστορικός καύσωνας η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 48 με 50 βαθμούς κελσίου και άλλα τέτοια τρομολαγνικά κείμενα.

Εδώ όμως θα μάθετε πάντα αντικειμενικά και με σεβασμό στην επιστήμη που ονομάζεται Μετεωρολογία τι δείχνουν τα στοιχεία για τον επερχόμενο καύσωνα.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα διαθέσιμα μέχρι αυτή την ώρα (9/7/23) προγνωστικά στοιχεία, πολύ θερμές αέριες μάζες απο την βορειοδυτική Αφρική θα ξεκινήσουν να επηρεάζουν απο την Δευτέρα και Τρίτη 10-11/7 την Ιβηρική χερσόνησο και την Ιταλία και σταδιακά απο την Πέμπτη 13/7 και την χώρα μας.

Άλλωστε όσοι είχατε διαβάσει την μακροπρόθεσμη εκτίμησή μου για τον Ιούλιο 2023 θα το γνωρίζατε αυτό. Όσοι δεν την διαβάσατε μπορείτε να την διαβάσετε αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ

Αιτία αυτής της πολύ θερμής αέριας μάζας, η οποία θα παραμείνει για πολλές πολλές ημέρες (τουλάχιστον 10) στην κεντρική Μεσόγειο, τα βαρομετρικά χαμηλά στην Αγγλία και στην Σκανδιναβία τα οποία εκεί θα δίνουν βροχές αλλά και χιονοπτώσεις στα βουνά και ο καιρός θα θυμίζει προχωρημένο φθινόπωρο. Αλλά στην περιοχή μας αυτή η διάταξη βοηθά στο να ”σκάβονται” πολύ θερμές αέριες μάζες απο την βόρεια Αφρική προς την Μεσόγειο. Πράγμα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη.

Η χώρα μας θα ξεκινήσει να επηρεάζεται απο την Τετάρτη 12/7 και κυρίως απο την Πέμπτη 13/7 με θερμοκρασίες που θα φτάνουν στις κλασσικές στην ζέστη περιοχές (Λάρισα και γενικά ο θεσσαλικός κάμπος, κεντρική Μακεδονία, κάμπος Σερρών, κεντρική και ανατολική Στερεά, δυτική και ανατολική Πελοπόννησος καθώς και τα νοτιότερα τμήματα της Κρήτης) τους 42-44 βαθμούς κελσίου.

Αυτή η κατάσταση φαίνεται να διατηρείται έως και το Σάββατο 15/7, καθώς απο την Κυριακή το φυσικό κλιματιστικό της χώρας μας, το μελτέμι στο Αιγαίο θα ξεκινήσει να δροσίζει της περιοχές γύρω απο αυτό, καθως και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Τα δυτικά τμήματα της χώρας δεν θα καταλάβουν καθόλου απο αυτήν την δροσιά καθώς θα συνεχίσουν να έχουν υψηλές θερμοκρασίες.

Στους παρακάτω χάρτες που ακολουθούν βλέπετε ενδεικτικά τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα.

ΠΕΜΠΤΗ 13/7
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/7
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/7
ΚΥΡΙΑΚΗ 16/7

Στους επόμενους χάρτες μπορείτε να δείτε τις μέγιστες που θα σημειωθούν στην περιφέρεια Θεσσαλίας απο τις 12 έως τις 16/7/23.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/7
ΠΕΜΠΤΗ 13/7
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/7
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/7
ΚΥΡΙΑΚΗ 16/7

Φαίνεται λοιπόν ο καύσωνας να έρχεται ολοταχώς και θα παρακολουθούμε συνεχώς το άν θα είναι πρόσκαιρος ή άν απο τις 18 του μήνα επιστρέψει ξανά στο σύνολο της χώρας.

Περισσότερα και αναλυτικότερα στις τακτικές προγνώσεις που θα δημοσιεύω για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας!

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου να λάβουν μέτρα προφύλαξης απο τον καύσωνα και φυσικά δεν μετακινούμαστε τις μεσημεριανές ώρες έως και νωρίς το απόγευμα (όπου και σημειώνονται οι μέγιστες τιμές των θερμοκρασιών), εάν δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.

Ενημερωνόμαστε πάντα για τα μέτρα προφύλαξης απο την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας!

Επιμέλεια-σύνταξη πρόγνωσης: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πηγή χαρτών: meteociel.com, weather.us

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *