Ο βροχερός μήνας Ιούνιος

Ο βροχερός μήνας Ιούνιος

Με αφορμή τις βροχές του Ιουνίου του 2023 και τις προγνώσεις για εμμονή της αστάθειας τις επόμενες ημέρες, θεωρήσαμε χρήσιμο να δώσουμε κάποια στατιστικά στοιχεία για τον καιρό του Ιουνίου, όπως προκύπτει από μετρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Τα κύρια συμπεράσματα ακολουθούν:

  • Αναλύοντας τις μετρήσεις επιλεγμένων μετεωρολογικών σταθμών του δικτυού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 2010 και μετά,  διαπιστώνουμε ότι o Ιούνιος είναι ένας μήνας με μεγάλο μέσο όρο αριθμού ημερών βροχής στα ηπειρωτικά. Για παράδειγμα στα Ιωάννινα, Πολύγυρο και Ορεστιάδα έχουμε 9-10 ημέρες βροχή κατά μέσο όρο μέσα στο μήνα, ενώ νοτιότερα, όπως στην Αθήνα ο μέσος όρος ημερών βροχής είναι 4.
  • Ο Ιούνιος είναι  ο πιο βροχερός μήνας από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.
  • Αναλύοντας την κεραυνική δραστηριότητα μήνα σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  τα τελευταία 15 χρόνια, ο μήνας Ιούνιος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη συχνότητα κεραυνικής δραστηριότητας του έτους στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Σε νομούς όπως των Ιωαννίνων, των Σερρών  και της Δράμας, κατά μέσο παραπάνω από 12 ημέρες του μήνα σημειώνεται κεραυνική δραστηριότητα  (βλ. Χάρτη 1).
  • Ο Ιούνιος είναι μήνας με αρκετά θύματα από κεραυνικά πλήγματα, με 9 θύματα στα 44 συνολικά από το 2000 και μετά.
  • Τον Ιούνιο του  2015 σημειώθηκαν πολλές ημέρες βροχής στα ηπειρωτικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο του 2015 είχαμε 17 ημέρες βροχή στα Ιωάννινα, 15 στον Πολύγυρο, 13 στα Τρίκαλα, 7 στη Σκόπελο και 6 στην Αθήνα.
  • Τον μήνα Ιούνιο έχουν σημειωθεί από το 2000 και μετά 58 έντονα καιρικά επεισόδια, από τα 558 συνολικά που έχουν πλήξει τη χώρα την περίοδο αυτή.
  • Τον Ιούνιο του  2018 σημειώθηκαν δύο σοβαρές κακοκαιρίες με  οργανωμένα συστήματα με όνομα: τον Μίνωα και τη  Νεφέλη με πολλές βροχές και  πολλές ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Νεφέλη δεκάδες άνθρωποι κινδύνευσαν από τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Εκατοντάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας από Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Λάρισα, Μαγνησία, ενώ σημαντικές ζημιές αναφέρθηκαν και στη Μάνδρα Αττικής.
Χάρτης 1: Μέσος αριθμός ημερών με καταιγίδα ανά νομό στην Ελλάδα για το μήνα Ιούνιο.

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *