Αυξημένη η χιονοκάλυψη στο βόρειο ημισφαίριο τον Νοέμβριο 2022 (αναλυτικοί χάρτες)

Αυξημένη η χιονοκάλυψη στο βόρειο ημισφαίριο τον Νοέμβριο 2022 (αναλυτικοί χάρτες)

Ιδιαίτερα αυξημένη παρουσιάζεται η χιονοκάλυψη στο Βόρειο Ημισφαίριο οδεύοντας προς το χειμώνα 2022-2023. Εκτεταμένη χιονοκάλυψη παρατηρείται σε περιοχές της Σιβηρίας, της Αλάσκας καθώς και στο σύνολο της Ρωσίας. Το 95% της Ρωσίας καλύπτεται πλέον απο χιόνι. Η έκταση της χιονοκάλυψης στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι στιγμής είναι η 2η μεγαλύτερη τα τελευταία 17 χρόνια.

Στην Ευρώπη η χιονοκάλυψη (αν και αυξημένη σε σχέση με αυτή στις αρχές Νοεμβρίου), παρατηρείται αρκετά περιορισμένη στα μέσα προς τα τέλη του Νοεμβρίου του 2022. Εκτεταμένη χιονοκαλύψη εντοπίζεται κυρίως σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, στην Ισλανδία καθώς και σε περιοχές της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, όπου έντονες χιονοπτώσεις έπληξαν την περιοχή της Στοκχόλμης τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας πάνω απο μισό μέτρο φρέσκου χιονιού στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Στη Νότια Ευρώπη η χιονοκάλυψη εντοπίζεται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και κυρίως στις Άλπεις, στα Πυρηναία και στα Καρπάθια Όρη. Στα Βαλκάνια η χιονοκάλυψη είναι ελάχιστη και περιορισμένη σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Αυξημένη χιονοκάλυψη παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική και κυρίως στην περιοχή των μεγάλων λιμνών, όπου οι σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημέρων με το μηχανισμό του Lake Effect, επέφεραν μέχρι και 2μ φρέσκου χιονιού σε διάστημα 2-3 ημερών σε περιοχές του Μπάφαλο!

Μπορούμε κλείνοντας να συμπεράνουμε πως εφόσον η χιονοκάλυψη είναι σε πολύ καλά επίπεδα στην περιοχή της Ρωσίας, αυτό θα βοηθήσει σταδιακά να έχουμε κρύο καιρό στα Βαλκάνια και κατ’επέκταση και στην χώρα μας. Ενώ είναι αρκετά ενθαρρυντικό για την εξέλιξη του χειμώνα που θα ευνοήσει την ανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για αξιόλογες ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις.

Πηγή: climatebook

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *