ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Οκτώβριος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Επίσης να αναφέρω σε μερικούς γνώστες και μή οτι η μακροπρόθεσμή μου βασίζεται στους δείκτες: ΑΟ, ΝΑΟ, QBO, MJO, και πολλά ακόμη επιστημονικά δεδομένα που αναλύουμε και σας παρουσιάζουμε στους αποκλειστικούς μας χάρτες.

Πρίν ξεκινήσουμε με την εκτίμησή μας θα πρέπει να αναφέρουμε οτι η μακροπρόθεσμή μας για τον Σεπτέμβριο είχε επιτυχία που άγγιξε και το 90%, καθώς εντοπίσαμε με ακρίβεια ημερομηνιών τον άστατο καιρό που είχαμε έως τις 15 του μήνα και την σταδιακή βελτίωση απο εκεί και μετά με άνοδο σε καλοκαιρινά επίπεδα όπως και ακριβώς έγινε. Ενώ άξιο αναφοράς είναι πως αναμέναμε σκαμπανεβάσματα στην θερμοκρασία στο τελευταίο δεκαήμερο απο φθινοπωρινά σε καλοκαιρινά επίπεδα και τούμπαλιν, πράγμα επίσης στο οποίο επιβεβαιωθήκαμε στο 100%!

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον φετινό Οκτώβριο με τους δικούς μας αποκλειστικούς χάρτες που ετοιμάσαμε για να μπορείτε να τους κατανοείτε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Στα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμαίνονται οι θερμοκρασίες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη με μικρά επεισόδια που θα ανεβαίνει η θερμοκρασία απο τον νότο. Αντίθετα η κεντρική Μεσόγειος θα επηρεάζεται απο θερμά κύματα κατα περιόδους απο την βόρεια Αφρική που θα ανεβάζουν τον υδράργυρο σε ανοιξιάτικα έως και καλοκαιρινά επίπεδα σε Ισπανία, Ιταλία και σπανιότερα σε Ελλάδα και Τουρκία. Απο το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα θα εδραιωθούν οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη, ενώ σταδιακά στην κεντρικη και βόρεια Ευρώπη οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε χειμερινά επίπεδα με τις πρώτες χιονοπτώσεις σε αυτά τα τμήματα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με κάποιες ημέρες με ψυχρά διαστήματα, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες απο τα κανονικά επίπεδα με πιθανή σημαντική άνοδο στο τέλος του μήνα. Ο μέσος όρος του μήνα θα βρεθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με εξαίρεση την ανατολική χώρα και κυρίως το Αιγαίο όπου λόγω του βορείου ρεύματος η θερμοκρασία θα είναι κατα 0,5-1 βαθμό χαμηλότερη απο τα κανονικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Αυτο το μήνα η Ευρώπη θα χωριστεί στα δύο, σε μια βροχερή δυτική και βόρεια και μια με λιγότερες βροχές στα ανατολικά και νότια τμήματά της. Αιτία οι υψηλές πιέσεις που θα βρίσκονται στα κεντρο ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, λειτουργώντας σαν block, με αποτέλεσμα τα βαρομετρικά χαμηλά απο τον Ατλαντικό να κινούνται βόρεια χωρίς να καταφέρνουν να εισχωρούν στο εσωτερικό της ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα πολλές βροχές αναμένονται σε Αγγλία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Σκανδιναβία, Γαλλία και Γερμανία. Ενώ λιγότερες απο τα κλιματικά στα Βαλκάνια, την νοτιοανατολική Μεσόγειο με έμφαση την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα ο καιρός θα ξεκινήσει βελτιωμένος αλλά το διάστημα 6-10 του μήνα αναμένονται βροχές που ίσως τοπικά να είναι και έντονες. Το δεύτερο δεκαήμερο αναμένεται ξηρασία με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα ορεινά. Το τρίτο δεκαήμερο θα ξεκινήσει με βελτιωμένο καιρό αλλά μετά τις 25 του μήνα αναμένονται τοπικές βροχές. Ο υετός σε όλη τη χώρα θα βρεθεί κάτω απο τον μέσο όρο του μήνα.

Συνοψίζοντας με λίγα λόγια ο Οκτώβρης στη χώρα μας θα χαρακτηριστεί απο σχετικά ψυχρό καιρό, αλλά και διαστήματα που θα θυμίζουν ”μικρό καλοκαιράκι” με ανεβασμένες θερμοκρασίες, ενώ απο πλευράς βροχής θα είναι ένας ξηρός και άνομβρος μήνας. Οι λίγες ημέρες με βροχές πιθανόν σε κάποιες περιοχές να περιορίσουν το έλλειμμα του μήνα και πάλι όμως ο μήνας θα είναι αρκετά άνομβρος.

Για οτιδήποτε νεότερο θα παρακολουθείτε τις τακτικές μας αναλυτικές προγνώσεις τόσο για την Θεσσαλία όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
www.meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *