ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ 2021-2022 (+χάρτες)

ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ 2021-2022 (+χάρτες)

Τα προγνωστικά μοντέλα ξεκίνησαν να μας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον φετινό χειμώνα για την Ευρώπη. Πρίν ξεκινήσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε οτι κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόγνωση πέραν των 7 ημέρων και αυτό είναι παρα μόνο μια εκτίμηση και τίποτε παραπάνω. Όπως έχω πεί πάρα πολλές φορές ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεταβάλλεται συνεχώς και έτσι κανείς δεν μπορεί να πεί κάτι με σιγουριά.

Για ακόμη μια χρονιά φέτος φαίνεται πως θα έχουμε το φαινόμενο La Nina στον Ειρηνικό Ωκεανό. Για να εξηγήσουμε τι είναι το La Nina, με απλά λόγια είναι η κρύα φάση των νερών του Ειρηνικού, ενώ El Nino η ζεστή φάση. Κάθε φάση καθορίζεται απο τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας στην περιοχή 3.4 που θα δείτε στον παρακάτω χάρτη.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε πως μειώθηκαν οι θερμοκρασίες των ωκεανών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020 πού είχαμε La Nina. Παρατηρήστε στο τέλος του διαγράμματος για φέτος τον χειμώνα δηλαδή, πώς οι γραμμές που πηγαίνουν προς τα κάτω δείχνουν οτι θα έχουμε ένα νέο La Nina.

Στον επόμενο χάρτη βλέπετε παγκόσμια την ανωμαλία της θερμοκρασίας των ωκεανών στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Όπως βλέπετε ξεκάθαρα τα νερά στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού είναι σαφώς ψυχρότερα απο τα κανονικά, πράγμα που σημαίνει οτι η φάση La Nina ξεκίνησε και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω όσο προχωράμε προς τον χειμώνα.

Να αναφέρουμε οτι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο χειμώνας στην χώρα μας λόγω La Nina θα είναι θερμός, ξηρός, ή κρύος και με πολλά χιόνια, καθώς αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Πάμε να δούμε τώρα πως αναμένει τον φετινό χειμώνα το Ευρωπαικό προγνωστικό μοντέλο ECMWF

Επιλέξαμε το Ευρωπαικό προγνωστικό μοντέλο καθώς είναι το πιο σταθερό απο τα υπόλοιπα μοντέλα και ανιχνεύει καλύτερα την τάση για μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις.

Όπως θα δούμε στον παρακάτω χάρτη θερμοκρασίας στα 2 μέτρα απο το έδαφος για τον φετινό χειμώνα, παρατηρούμε υψηλότερες θερμοκρασίες απο το κανονικό στο σύνολο της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Αντίθετα στην δυτική Ευρώπη φαίνεται οι θερμοκρασίες να είναι πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα και να επηρεάζονται πιο συχνά απο ψυχρές εισβολές απο τα βόρεια της Σκανδιναβίας.

Όσον αφορά τις βροχές, αυτές φαίνεται να είναι περισσότερες στα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης αλλά και σε τμήματα της Μεσογείου όπως βλέπετε στον αμέσως επόμενο χάρτη.

Στο ίδιο μοτίβο τοποθετούνται και τα υπόλοιπα προγνωστικά μοντέλα σε γενικές γραμμές με ζεστό καιρό στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα.

Με απλά λόγια σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωπαικού προγνωστικού μοντέλου ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι σχετικά ζεστός ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα και τα νοτιοανατολικά της ηπείρου που συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, αυτό φυσικά δεν σημαίνει οτι δεν θα έχουμε ψυχρές εισβολές που πιθανόν να είναι ισχυρές. Αλλά αυτές θα είναι πιο σπάνιες και ίσως επισκέπτονται πιο συχνά την δυτική Ευρώπη. Αρκετές οι βροχές στην Μεσόγειο και την βόρεια Ευρώπη.

Βεβαία σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και το ενδεχόμενο να έχουμε μια σημαντική στρατοσφαιρική θέρμανση, η οποία θα ανατρέψει τα δεδομένα του La Nina που αναλύσαμε πιο πάνω και να αλλάξει σημαντικά την κυκλοφορία προκαλώντας σημαντικές αλλαγές στο βόρειο ημισφαίριο.

Η προσωπική μου άποψη για την χώρα μας βλέποντας όλα τα προγνωστικά μοντέλα και βάζοντας την εμπειρία μου, είναι πως ο φετινός χειμώνας αναμένεται θερμότερος του κανονικού με επιλεγμένες ψυχρές εισβολές αλλά ισχυρές ικανές να δώσουν σημαντικές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όχι όμως για πολλές ημέρες, καθώς ο καιρός γρήγορα θα βελτιώνεται και η θερμοκρασία θα ανεβαίνει. Ενώ οι βροχές θα είναι κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Εσείς θα παρακολουθείτε τις μηνιαίες εκτιμήσεις μας που έχουν 90% ποσοστό επιτυχίας για να έχετε έναν μπούσουλα όπως λέω για τον επόμενο μήνα και τις αναλυτικές τακτικές μας προγνώσεις για περισσότερη λεπτομέρεια.

Επιμέλεια-σύνταξη μακροπρόθεσμης εκτίμησης: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος-Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *