Οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις άλλες ηπείρους
Οι πυρκαγιές σε μέρη όπως η Αυστραλία μπορεί να μοιάζουν με τοπικές καταστροφές, αλλά δεν είναι.
Ο καπνός από μεγάλες πυρκαγιές μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Αλλάζοντας τον καιρό, λένε Ισραηλινοί επιστήμονες.
Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας και οι συνθήκες πίσω από αυτές είναι ανησυχητικές και πρωτοφανείς, αλλά όχι απροσδόκητες. Η Αυστραλία θερμαίνεται γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο λόγω της κλιματικής αλλαγής και τμήματα της χώρας γίνονται πιο ξηρά.
Κατά τη διάρκεια της ακραίας περιόδου πυρκαγιάς στην Αυστραλία από το 2019 έως το 2020, εκατομμύρια τόνοι σωματιδίων καπνού απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα. Με τα περισσότερα σωματίδια να καταλήγουν στο έδαφος μετά από λίγο.
Ωστόσο, άλλα σωματίδια κατέληξαν να καλύπτουν ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο για μήνες.
Αυτό το καθόρισαν οι επιστήμονες παρακολουθώντας τα αερομεταφερόμενα αερολύματα που εμφανίστηκαν σε δορυφορικές εικόνες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στο υψηλό ποσοστό θολώματος σωματιδίων γύρω από το Νότιο Ημισφαίριο.
Ο καπνός προκάλεσε ρεκόρ επίπεδα αερολυμάτων
«Ο καπνός προκάλεσε ρεκόρ επίπεδα αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα που κάλυψαν το Νότιο Ημισφαίριο. Με τον ίδιο που θα καλύπτονταν από μια μέτρια ηφαιστειακή έκρηξη», εξηγούν οι δύο Ισραηλινοί επιστήμονες στην μελέτη.
Τον Ιανουάριο του 2020, οι μετρήσεις έδειξαν απόκλιση στο ρυθμό των αερολυμάτων τρεις φορές πάνω το κανονικό επίπεδο.
Ήταν υψηλότερο ακόμη και από εκείνο από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991.
Αρχικά οι επιστήμονες μπερδεύτηκαν από την προέλευση των μεγάλων ποσοτήτων αερολυμάτων στην τροπόσφαιρα, αρκετά χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.
Αλλά τελικά εντόπισαν την πηγή. Ήταν οι πυρκαγιές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας. Οι οποίες προκάλεσαν μαζική καταστροφή στην χώρα.
Οι ακανόνιστοι σχηματισμοί σύννεφων και άλλα μοτίβα καιρού βοήθησαν τα σωματίδια να κινούνται προς τα πάνω. Καθώς και να διεισδύσουν ψηλά στον αέρα από το σημείο που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν πολύ μακριά, εξηγούν οι επιστήμονες.
Οι άνθρωποι στη Χιλή αναπνέουν σωματίδια από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας
Μόλις έφτασαν στη στρατόσφαιρα, τα σωματίδια πιάστηκαν σε ένα ισχυρό ρεύμα που κινείται ανατολικά πάνω από τον ωκεανό προς τη Νότια Αμερική και πίσω από τον Ινδικό Ωκεανό προς την Αυστραλία. Και έτσι τα σωματίδια εγκαταστάθηκαν σε ολόκληρο το ημισφαίριο.
«Οι άνθρωποι στη Χιλή αναπνέουν σωματίδια από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας», σημειώνει ο Εϊτεν Χαρς, επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών επιστημών στο Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ και συγγραφέας της μελέτης.
Επειδή τα αερολύματα κινούνταν σε ένα ατελείωτο ρεύμα αέρα υψηλό στην τροπόσφαιρα, θα μπορούσαν να παραμείνουν στον αέρα πολύ περισσότερο από τα σωματίδια καπνού που πέφτουν κάτω στην ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών στον καιρό αλλού δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως.
«Η τελική επίδραση αυτού του καπνού στην ατμόσφαιρα ήταν η ψύξη, υποστηρίζει ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης Ιλαν Κόρεν, επιστήμονας στο Weizmann Institute of Science’s Earth στο Τμήμα Πλανητικής Επιστήμης.
Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε πόση επιρροή μπορεί να είχε η ψύξη στο θαλάσσιο περιβάλλον ή στις καιρικές συνθήκες».
Πηγή: ecozen.gr