Ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι έπληξε την Αγιά Λάρισας – Πως δουλεύουν τα αντιχαλαζικά κανόνια

Ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι έπληξε την Αγιά Λάρισας – Πως δουλεύουν τα αντιχαλαζικά κανόνια

Ισχυρή καταιγίδα με χαλαζόπτωση επηρέασε την Αγιά Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα αρκετές καλλιέργειες να υποστούν καταστροφές. Όσοι είχατε διαβάσει την αναλυτική μου πρόγνωση το γνωρίζατε.

Ο μετεωρολογικός μας σταθμός στην Αγιά κατέγραψε 21 χιλιοστά βροχής που αντιστοιχούν σε 21 τόνους νερού ανα στρέμμα.

Επίσης ο μετεωρολογικός μας σταθμός στο καταφύγιο Κισσάβου στα 1500μ υψόμετρο κατέγραψε 26 χιλιοστά βροχής, ενώ η θερμοκρασία την ώρα της καταιγίδας έπεσε στους 13 βαθμούς κελσίου. Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τις καταγραφές απο τον μετεωρολογικό μας σταθμό ΕΔΩ

Τονίζω για ακόμη μια φορά οτι οι καταιγίδες και οι μπόρες δεν μπορούν να προβλεφθούν για το κάθε χωριό και την κάθε πόλη. Αναμέναμε μπόρες και καταιγίδες και σε άλλες πεδινές περιοχές για σήμερα αλλά τελικά αυτές περιορίστηκαν κυρίως στα ορεινότερα τμήματα της περιφέρειας.

Τέλος επειδή συχνά γίνεται λόγος οτι τα αντιχαλαζικά κανόνια στην Αγιά διώχνουν την βροχή, να σας αναφέρω οτι τα συγκεκριμένα κανόνια ηχοβολής όπως λέγονται είναι μια γεννήτρια κρουστικών κυμάτων που χρησιμοποιείται για να διαταράξει το σχηματισμό χαλαζιού στην αναπτυσσόμενη φάση τους. Ένα εκρηκτικό φορτίο αερίου ακετυλενίου και αέρα πυροδοτείται στον κάτω θάλαμο του μηχανήματος. Καθώς η προκύπτουσα ενέργεια διέρχεται από το λαιμό και στον κώνο, εξελίσσεται σε μια δύναμη η οποία μετατρέπεται σε κύμα. Αυτό το κρουστικό κύμα ακούγεται καθαρά ως ένας μεγάλος ήχος σφυρίγματος, στη συνέχεια ταξιδεύει με την ταχύτητα του ήχου μέσα και μέσω των παραπάνω σχηματισμών νεφών, διαταράσσοντας τη φάση ανάπτυξης του χαλαζιού.

Η συσκευή πυροδοτείται επανειλημμένα κάθε 4 δευτερόλεπτα κατά την περίοδο που πλησιάζει η καταιγίδα και μέχρι να περάσει από την περιοχή. Αυτό που αλλιώς θα έπεφτε ως χαλάζι πέφτει θα πέσει σαν βροχή ή σε μικρότερους χαλαζόκοκκους.

ΔΕΝ διώχνουν την βροχή, ούτε τα σύννεφα λοιπόν τα αντιχαλαζικά κανόνια, αντιθέτως χρησιμοποιούνται εδώ και 3 δεκαετίες και βοηθάνε πάρα πολύ στο να μειώσουν την πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Άλλωστε αν μπορούσαν να διώξουν την βροχή θα είχαμε γλιτώσει απο πολλές πλημμύρες τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια η συμβολή των αντιχαλαζικών αεροπλάνων του ΕΛΓΑ είναι πολύτιμη καθώς με τον ψεκασμό των νεφών με ιωδιούχο άργυρο μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Επίσης τα αντιχαλαζικά δίχτυα που χρησιμοποιούνται απο πολλούς αγρότες σε χωράφια βοηθάνε πάρα πολύ. (σχετική φωτογραφία παρακάτω)

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που θα σημειωθεί χαλαζόπτωση εάν ο χαλαζόκοκκος έχει ήδη αναπτυχθεί σε μεγάλο μέγεθος.

Φωτογραφία: larissapress.gr

ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Panos Archontis C
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *