Η Βαρκελώνη ξεμένει από νερό, η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια -Απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτων και άλλα μέτρα

Η Βαρκελώνη ξεμένει από νερό, η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια -Απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτων και άλλα μέτρα

Κάτοικοι και τουρίστες στην Καταλονία βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαγόρευση της χρήσης πισινών, καθώς η βορειοανατολική αυτή περιφέρεια της Ισπανίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «χειρότερη ξηρασία όλων των εποχών», όπως αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

Η χαμηλή στάθμη στους ταμιευτήρες υδάτων λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας της τελευταίας τριετίας στην Καταλονία υποχρεώνει τις Αρχές να επιβάλουν δραστικούς περιορισμούς στη χρήση νερού στη Βαρκελώνη και εκατοντάδες ακόμη πόλεις, κωμοπόλεις και κοινότητες.

Τα νέα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ στην Καταλονία, περιλαμβάνουν την απαγόρευση του πλυσίματος αυτοκινήτων και του ποτίσματος δημόσιων κήπων, παρά μόνον με την αποδεδειγμένη χρήση ανακυκλωμένου νερού.

200 λίτρα κατ’ άτομο η ημερήσια κατανάλωση νερού στην Καταλονία

Οι πισίνες σε ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία και θέρετρα θα επιτρέπεται να είναι γεμάτες μόνον εφόσον διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος και ανακύκλωσης του νερού και οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν πλέον να τις αδειάζουν και να τις ξαναγεμίζουν. Του μέτρου θα εξαιρεθούν οι πισίνες σε υπαίθρια κλαμπ, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τις ντουζιέρες.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας κάλεσε τους κατοίκους να μειώσουν τη χρήση νερού κατά 5% και μέχρι 200 λίτρα την ημέρα ανά άτομο.

Τα κάμπινγκ διερευνούν τρόπους για τη χρήση θαλασσινού νερού προκειμένου να γεμίζουν τις πισίνες, ώστε να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα, μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια

Μολονότι τα περισσότερα νοικοκυριά στην Καταλονία ξοδεύουν κάτω από το όριο αυτό, έρευνα του 2016 έδειξε ότι η κατανάλωση νερού σε πεντάστερα ξενοδοχεία με σπα και αρκετές πισίνες μπορεί να υπερβεί τα 540 λίτρα κατ’ άτομο ημερησίως.

Οι αγρότες στην Καταλονία καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση νερού κατά 80% και οι κτηνοτρόφοι κατά 50% για το πότισμα των ζώων τους.

Αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο εισαγωγής νερού καθώς η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις η χειρότερη των τελευταίων δώδεκα αιώνων!

Έρχονται και νέες δέσμες μέτρων για την ξηρασία

Εφόσον δεν ενταθούν οι βροχοπτώσεις στη διάρκεια του χειμώνα και της ερχόμενης άνοιξης, η κυβέρνηση της Καταλονίας θα επιβάλλει άλλες δύο δέσμες περιοριστικών μέτρων, που πιθανώς θα περιλαμβάνουν ολιγόλεπτα ντους στα γυμναστήρια και ημερήσιο όριο κατανάλωσης νερού στα 160 λίτρα κατ’ άτομο.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές, έκανε λόγο για μια «νέα κλιματική πραγματικότητα».

«Η ξηρασία θα περάσει, αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου είναι πιθανότερες νέες και πιο έντονες ξηρασίες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: iefimerida.gr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *