Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον από το 2010 (γραφήματα)

Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον από το 2010 (γραφήματα)

Ο χειμώνας 2022-2023 ήταν ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα και ο 3ος θερμότερος για τις υπόλοιπες περιοχές, όπως προκύπτει από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Στη Φλώρινα καταγράφηκε η μεγαλύτερη θετική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας του χειμώνα (+2.9 °C), και ακολουθούν το Κιλκίς, η Λήμνος, τα Τρίκαλα και η Θεσσαλονίκη με θετικές αποκλίσεις άνω των 2 °C.

Στο Χ.Κ. Καϊμακτσαλάν, καταγράφηκαν μόλις 34 ημέρες ολικού παγετού (οι περισσότερες μετά τις 9 Ιανουαρίου), ενώ ο μέσος όρος της περιόδου 2009-2022 είναι 53 ημέρες ολικού παγετού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τις υψηλότερες αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας που καταγράφηκαν τον φετινό χειμώνα, καθώς και τον αριθμό των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Όσον αφορά στα ορεινά της χώρας μας, δέκα μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών λειτουργούν σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1500 μέτρων και παρέχουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις συνθήκες σε κάποιες από τις πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδας.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία, ο συνολικός αριθμός ημερών παγετού, και το μεγαλύτερο συνεχόμενο διάστημα ολικού παγετού κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023. Ως ημέρα ολικού παγετού ορίζεται μια ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία είναι συνεχώς αρνητική. Ξεχωρίζει η ελάχιστη θερμοκρασία στη δολίνη Βαθύσταλο Παρνασσού (-23.9 °C). Το μεγαλύτερο συνεχόμενο διάστημα ολικού παγετού σημειώθηκε στο Σέσι Παρνασσού και είναι ίσο με 22 συνεχόμενες ημέρες.

Παρόλο που στους σταθμούς αυτούς καταγράφηκαν αρκετές ημέρες με ολικό παγετό, ο αριθμός τους τον φετινό χειμώνα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υψηλότερου σταθμού του δικτύου στο Χ.Κ. Καϊμακτσαλάν, όπου καταγράφηκαν μόλις 34 ημέρες ολικού παγετού (οι περισσότερες μετά τις 9 Ιανουαρίου), ενώ ο μέσος όρος της περιόδου 2009-2022 είναι 53 ημέρες ολικού παγετού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *