Εγκατάσταση μετρητή ποιότητας αέρα στην Αγιά

Εγκατάσταση μετρητή ποιότητας αέρα στην Αγιά
Με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου εγκατέστησα στο σπίτι μου στην Αγιά Λάρισας μετρητή ποιότητας αέρα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter, PM) είναι μικρού μεγέθους στερεά ή υγρά αιωρήματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην ατμόσφαιρα . Πρόκειται για έναν πολύπλοκο ρύπο με μεγάλη ποικιλία σε σχήμα, μέγεθος και σύσταση που έχει αρνητική επίδραση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Τα αερολύματα με μικρή διάμετρο (PM2.5 για διάμετρο μικρότερη από 2.5μm) αλλά και με πολύ μικρή διάμετρο ( PM1 για διάμετρο μικρότερη από 1 μm) θεωρούνται ως τα πλέον επικίνδυνα για τον άνθρωπο λόγω της βαθύτερης διείσδυσης και εναπόθεσης στο ανθρώπινο σώμα. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επίδραση των σωματιδίων μεγαλύτερης διαμέτρου (έως 10μm, τα PM10).

Στην Ελλάδα, η στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς την καύση ξύλου βιομάζας για οικιακή θέρμανση (χρήση τζακιών, καυστήρων pellet κ.α.) οδηγεί σε σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων τόσο σε αστικές όσο και σε υπαίθριες περιοχές κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, οι τιμές τους παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή και εξαρτώνται από την ώρα της ημέρας και τις μετεωρολογικές συνθήκες.
Η λεπτομερής μελέτη και καταγραφή των συγκεντρώσεων απαιτεί την ύπαρξη ενός πυκνού δικτύου που να παρέχει συνεχείς και υψηλής ακρίβειας μετρήσεις.

Με τον μετρητή αυτόν λοιπόν που για πρώτη φορά τοποθετείται στην Αγιά, θα μπορούμε να βλέπουμε σε ημέρες με αυξημένη αφρικανική σκόνη τις μετρήσεις, σε ημέρες που μπορεί να υπάρχει κάποια πυρκαγιά κοντά (πράγμα που απευχόμαστε), τον χειμώνα απο τις σόμπες και τα τζάκια και αν έχουμε αιθαλομίχλη, αλλά και σε ημέρες που μπορεί να έχουμε αυξημένη ρύπανση απο τα αυτοκίνητα.

Επίσης θα μας δίνει και την πρόγνωση του αέρα για τις επόμενες 3-7 ημέρες, ενώ θα μας λέει αν απαιτείται η χρήση μάσκας για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και πολλά ακόμη για την προστασία μας απο τα μικροσωματίδια.

Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε ζωντανά μέσα απο το site μας και συγκεκριμένα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://meteo-thessalia.gr/iqair/ αλλά και μέσα απο την σελίδα του μετεωρολογικού σταθμού Αγιάς στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.meteo-thessalia.gr/stations/agia/
Οι μετρήσεις ανανεώνονται κάθε 1 ώρα.

Ευχαριστώ θερμά τους χορηγούς-καταστήματα της Αγιάς για την στήριξή τους στην αγορά του συγκεκριμένου μετρητή.Και συγκεκριμένα: το site Χώρα Αγιά και τον Νίκο Γουργιώτη, τον Θέμη Λάκκα και το Aqua, τα Αρτοποιεία Αρχοντή, την Γεωργία Ποτούλα και το MΙλΙΟΝ και τέλος τον Κλεάνθη Παπαγγελή και το super market.

Ευχαριστώ όλους σας για την εμπιστοσύνη σας!
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *