ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Φεβρουάριος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Επίσης να αναφέρω σε μερικούς γνώστες και μή οτι η μακροπρόθεσμή μου βασίζεται στους δείκτες: ΑΟ, ΝΑΟ, QBO, MJO, και πολλά ακόμη επιστημονικά δεδομένα που αναλύουμε και σας παρουσιάζουμε στους αποκλειστικούς μας χάρτες.

Η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Ιανουαρίου πήγε αρκετά καλά, ανιχνεύσαμε επακριβώς το γρήγορο σύστημα που μας επηρέασε 10-11 του μήνα με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, όπως και την αλλαγή του καιρού μετα τις 22 του μήνα με βροχές και χιόνια ακόμη και σε ημιορεινά τμήματα. Όσον αφορά τις θερμοκρασίες εντοπίσαμε την άνοδο που θα σημείωνε η θερμοκρασία γύρω στις 20 του μήνα με υψηλές θερμοκρασίες-όπως και έγινε-καθώς και την πτώση της θερμοκρασίας απο τις 26 και μετά και την μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή απο την οποία επηρεαστήκαμε.

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον Φεβρουάριο με τους δικούς μας αποκλειστικούς χάρτες που ετοιμάσαμε για να μπορείτε να τους κατανοείτε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Οι θερμοκρασίες αυτό το μήνα στην Ευρώπη θα είναι υψηλότερες στα δυτικά της τμήματα και κατα περιόδους στα βόρεια, αντίθετα στα βορειοανατολικά τμήματα προς την Ρωσία και σε περιοχές των βορείων Βαλκανίων και γύρω απο την Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες καθώς εκεί θα εστιάζονται οι ψυχρές εισβολές.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Στην χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές καθώς θα επηρεαστούμε απο 2 συνεχόμενες ψυχρές εισβολές μέτριας έως ισχυρής τοπικά έντασης. Σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία μετά τις 13 του μήνα και ίσως επηρεαστούμε απο ρηχή ψυχρή εισβολή 16-17 του μήνα. Το διάστημα 18-22 του μήνα οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ νέα ψυχρή εισβολή τοποθετείται το διάστημα 23-28 του μήνα. Τέλος ο μέσος όρος του μήνα θα βρεθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Αναμένονται πολλές βροχές και χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης (Σκανδιναβία, Αγγλία, Ισλανδία), ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στην Μεσόγειο αναμένονται λίγες βροχές-χιονοπτώσεις κάτω απο τα κλιματικά δεδομένα.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Στην χώρα μας το διάστημα 2-5 του μήνα θα επηρεαστούμε απο ένα γρήγορο πέρασμα βροχών και χιονοπτώσεων ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα έως και πεδινά τοπικά με έμφαση τα ανατολικά προσήνεμα τμήματα της χώρας και το Αιγαίο (καιρός βορείου ρεύματος). Το διάστημα 6-11 του μήνα οι λιμνάζουσες ψυχρές αέριες μάζες που θα βρίσκονται πάνω απο την χώρα μας σε συνδιασμό με τις ζεστές θάλασσες θα δίνουν λίγα φαινόμενα με την μορφή χιονοπτώσεων σε πολύ χαμηλά υψόμετρα έως πεδινά με έμφαση πάλι την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Αιγαίου. Στην υπόλοιπη βόρεια χώρα το προαναφερθέν διάστημα θα κυριαρχεί ηλιοφάνεια με πολύ έντονο το κρύο ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες με μονοψήφιες μέγιστες θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό στην κεντρική και βόρεια χώρα το βράδυ και νωρίς το πρωί. Το διάστημα 12-15 του μήνα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη τη χώρα. Το διάστημα 16-17 του μήνα σύντομο πέρασμα ίσως δώσει λίγες βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά και πιθανόν τοπικά σε χαμηλά υψόμετρα. Το διάστημα 18-20 του μήνα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Τέλος το διάστημα 21-28 του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά σε χαμηλά υψόμετρα. Ο υετός στο σύνολο του μήνα θα βρεθεί κάτω απο τα κλιματικά επίπεδα.

Συνοψίζοντας ο Φεβρουάριος θα είναι ένας αρκετά χειμερινός μήνας ειδικά το πρώτο 10-12ήμερο και τις τελευταίες 6-8 ημέρες του, με θερμοκρασίες χαμηλές και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα ακόμα και σε πεδινά. Δεν φαίνεται κάτι έντονο απο πλευράς βαρομετρικού χαμηλού για να μιλήσουμε για γενικευμένες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτές οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ επιλεκτικές και θα αφορούν την ανατολική προσήνεμη ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο. Βέβαια δεν μπορώ να αποκλείσω τοπικές χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας όχι όμως κάτι άξιο αναφοράς. Ο υετός θα είναι κάτω απο τα κλιματικά δεδομένα ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι στα κανονικά επίπεδα.

Επειδή όμως όλα τα παραπάνω είναι απλά μια εκτίμηση και ένας μπούσουλας για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί ο Φεβρουάριος και επειδή όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει πρόγνωση πέραν των 3ών ημερών-πόσο μάλλον όταν μιλάμε για χιονοπτώσεις και ψύχος- θα παρακολουθείτε τα τακτικά δελτία καιρού και όλες τις ενημερώσεις που κάνω για να ενημερώνεστε έγκυρα και έγκαιρα! Ο χειμώνας έστω και καθυστερημένα έρχεται!

Για οτιδήποτε νεότερο θα παρακολουθείτε τις τακτικές μας αναλυτικές προγνώσεις τόσο για την Θεσσαλία όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
www.meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *