Βαλκάνια: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στα μέσα Ιανουαρίου 2023

Βαλκάνια: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στα μέσα Ιανουαρίου 2023

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στα Βαλκάνια και ειδικότερα στα ανατολικά και νότια Βαλκάνια, καταγράφοντας μέγιστες θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 20°C. Εκτός των μέγιστων θερμοκρασιών σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες θυμίζοντας βραδιές άνοιξης.

Δεκάδες μηνιαία ρεκόρ σημειώθηκαν σε χώρες των Βαλκανίων. Στη Ρουμανία την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, σημειώθηκε η πιο ζεστή ημέρα για τον Ιανουάριο μήνα σε εθνικό επίπεδο. Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας το Βουκουρέστι, κατέρριψε το ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιανουάριο κατά 4°C πάνω από το προηγούμενο.

Εκτός της Ρουμανίας, τα Σκόπια και η Μολδαβία την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, κατέγραψαν την πιο θερμή ημέρα για Ιανουάριο μήνα στα χρονικά.

Στην Ελλάδα επίσης σημειώθηκαν μηνιαία ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε σταθμούς του δικτύου του Ε.Α.Α . Την Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20°C σε 80 και 70 σταθμούς αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 καταγράφηκε η πιο θερμή ημέρα για Ιανουάριο μήνα από το 2012 με βάση τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη θερμοκρασία των 19.8 °C που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στον μετεωρολογικό σταθμό της Θεσσαλονίκης αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία για τον Ιανουάριο από το 2012 που ξεκίνησε την λειτουργία του.

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *