ΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ-ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (+χάρτες)

ΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ-ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (+χάρτες)

Μετά απο ένα μεγάλο διάστημα καλοκαιρίας, άνομβρου καιρού και υψηλών θερμοκρασιών λόγω του εκτεταμένου αντικυκλώνα σε όλη την Ευρώπη, σταδιακά απο την ερχόμενη εβδομάδα ο χειμώνας θα δείξει τα δόντια του σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία κάνει restart (επανεκκίνηση) και απο εκεί που ήταν σε λήθαργο ο καιρός, σταδιακά δείχνει να αποκτά ενδιαφέρον πρώτα για τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της Ευρώπης και αργότερα και για την χώρα μας.

Πιό συγκεκριμένα απο την Τρίτη 17/1 περιοχές της Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας και σταδιακά στις 18-19/1 της Ισπανίας ακόμα και τα βόρεια τμήματα της Αφρικής όπως το Μαρόκο και η βόρεια Αλγερία θα ντυθούν στα λευκά ακόμα και σε πεδινές περιοχές με την θερμοκρασία να πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Θερμοκρασία στα 1.500μ υψόμετρο.

Την ίδια στιγμή στην χώρα μας θα βρισκόμαστε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση και στον θερμό τομέα, με αποτέλεσμα την σταδιακή-σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε ανοιξιάτικα επίπεδα και την μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων. H θερμοκρασία θα φτάσει την Πέμπτη και τους 18-20 βαθμούς κελσίου όπως βλέπετε στον χάρτη που ακολουθεί.

Μέγιστες θερμοκρασίες Πέμπτη 19/1/22

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε με τα κόκκινα βέλη τους βοριάδες που θα ρίξουν την θερμοκρασία στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη με αποτέλεσμα τις χιονοπτώσεις στα πεδινά τμήματα εκεί, ενώ την ίδια ώρα η χώρα μας θα βρίσκεται, όπως προανέφερα στον θερμό τομέα και υπο την επήρεια νοτιοδυτικών ανέμων, που θα ανεβάσουν σημαντικά τον υδράργυρο και θα μεταφέρουν αξιόλογα ποσά σκόνης.

Στον επόμενο χάρτη μπορείτε να δείτε την Αφρικανική σκόνη που θα έρθει στην χώρα μας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στους επόμενους δύο χάρτες μπορείτε να δείτε τα αξιόλογα ποσά χιονιού που θα σημειωθούν στην Ευρώπη σε αντίθεση με την χώρα μας που θα βρίσκεται σε ανοιξιάτικα επίπεδα, και επίσης στον δεύτερο χάρτη την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης 8-10 βαθμούς κάτω απο τα κλιματικά στην δυτική, ενώ στην ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας 10-12 βαθμούς πάνω απο τα κλιματικά.

Όσον αφορά την χώρα μας εκτός της ανόδου της θερμοκρασίας και της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, στην δυτική χώρα και κατα διαστήματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειώνονται βροχές απο την Δευτέρα 16/1. Όπως θα δείτε στον παρακάτω χάρτη υετού για τις 17/1.

Ισχυροί οι νοτιοδυτικοί άνεμοι όπως προανέφερα και μπορείτε να δείτε στον χάρτη που ακολουθεί, που θα φτάνουν στα πελάγη τα 7-8 και ίσως τοπικά τα 9 μποφόρ την Τετάρτη 18/1!

Το ενδιαφέρον του καιρού για την χώρα μας εστιάζεται στο ερχόμενο Σ/Κ 21-22 του μήνα, όπου πολύ πιθανόν να επηρεαστούμε απο βαρομετρικό χαμηλό με πολλές βροχές στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος!

Επίσης το διάστημα 25 Ιανουαρίου έως και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου παρουσιάζει αξιόλογο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται να μπαίνουμε σε ψυχρό καιρό με αυξημένη πιθανότητα να επηρεαστούμε απο ψυχρή εισβολή και ίσως χιόνια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Αυτά όμως θα τα παρακολουθούμε στενά τις επόμενες ημέρες και θα έχετε την ενημέρωση που σας αρμόζει!

Προσοχή απο τους άσχετους που ήδη τάζουν χιόνια! Απομονώστε τους και μην παραμυθιάζεστε!

Πηγή χαρτών: meteociel.fr , forecast.uoa.gr , tropicaltidbits.com

Επιμέλεια-σύνταξη πρόγνωσης: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *