ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΟΜΙΧΛΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (αναλυτικοί χάρτες)

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΟΜΙΧΛΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (αναλυτικοί χάρτες)

Εδώ και πολλές ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης καιρικής κατάστασης αλλά όχι σπάνιας ή αφύσικης.

Φυσικά μιλάω για την ομίχλη, η οποία εκτός του ότι κρατάει πολύ χαμηλά τις θερμοκρασίες, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις αλλά και αυξάνει τον κίνδυνο ιώσεων.

Επειδή λοιπόν δέχομαι πολλά μηνύματα και πολλοί με ρωτάτε πως δημιουργείται αυτό το φαινόμενο πάμε να το αναλύσουμε.

Τις τελευταίες πολλές βδομάδες η χώρα μας και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου και της Ευρώπης καλύπτεται απο αντικυκλωνικές συνθήκες. Που σημαίνει για να το πούμε πιο απλά, πως ο καιρός χτίζει ένα τοίχος και δεν αφήνει τα βαρομετρικά χαμηλά απο τον Ατλαντικό να εισέλθουν στην Γηραιά ήπειρο. Οι αντικυκλωνικές αυτές συνθήκες φέρνουν άφθονες ώρες ηλιοφάνειας, υψηλών θερμοκρασιών τις μεσημεριανές ώρες, χαμηλών θερμοκρασιών το βράδυ και νωρίς το πρωί και πυκνές ομίχλες. Πράγμα που μας δείχνει ο παρακάτω χάρτης.

Πιο συγκεκριμένα η ομίχλη που έχουμε τις τελευταίες ημέρες λέγεται ομίχλη ακτινοβολίας και δημιουργείται ως εξής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, με συνθήκες αίθριου ουρανού και ασθενών επιφανειακών ανέμων το έδαφος ψύχεται, ακτινοβολώντας θερμότητα προς το διάστημα. Ένα πολύ λεπτό στρώμα αέρα που ακουμπά στο έδαφος ψύχεται με αγωγιμότητα, ενώ ο αέρας που βρίσκεται λίγο πιο πάνω ψύχεται με ακτινοβολία. Αναταρακτικές κινήσεις μεταφέρουν την ψύξη σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη. Η ψύξη του αέρα που γίνεται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε οδηγεί στη συμπύκνωση των υδρατμών του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ομίχλης που ονομάζεται ομίχλη ακτινοβολίας ή ομίχλη εδάφους.

Για το σχηματισμό ομιχλών ακτινοβολίας η ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 1 με 2 μέτρων πάνω από το έδαφος είναι περισσότερο σημαντική από την ταχύτητα του ανέμου σε ύψος π.χ. 10 μέτρων. Με ταχύτητες ανέμου 1 με 3 κόμβων κοντά στο έδαφος σχηματίζεται ομίχλη ακτινοβολίας ακόμα και αν λίγα μέτρα ψηλότερα ο άνεμος είναι πολύ πιο ισχυρός. Στις ομίχλες ακτινοβολίας παρατηρείται αναστροφή της θερμοκρασίας πάνω απο τα 400-500 μέτρα, δηλαδή η άνοδος της θερμοκρασίας με το ύψος πάνω απο αυτό το υψόμετρο για μερικές εκατοντάδες μέτρα και η βάση της αναστροφής βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την κορυφή της ομίχλης (βλέπε σχήμα). Γι’αυτό και στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα άνω των 500-600 μέτρων έχουμε ηλιοφάνεια και ζεστό καιρό σε σχέση με τα πεδινά τμήματα (βλέπε φωτογραφίες παρακάτω).

ΟΜΙΧΛΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

Έτσι λοιπόν δημιουργείται η ομίχλη ακτινοβολίας που έχουμε εδώ και πολλές ημέρες, το φαινόμενο φυσικά και δεν είναι σπάνιο, αλλά τα παλιά χρόνια που ο καιρός ακολουθούσε φυσιολογικές πορείες και οι εποχές ήταν στην ώρα τους τις ομίχλες αυτές τις βλέπαμε πολλές ημέρες τον Νοέμβριο και όχι τον Γενάρη και τον Δεκέμβρη που είναι κατεξοχήν χειμερινοί μήνες. Κανονικά τώρα έπρεπε να έχουμε βροχές και χιόνια και όχι αυτό το παρατεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που φέρνει τις ομίχλες.

Ας ελπίσουμε μετά τις 10 του μήνα σταδιακά να έρθουν κάποια βαρομετρικά χαμηλά και να φυσήξει για να φύγει αυτή η υγρασία και η μούχλα που μόνο ιώσεις φέρνει.

Με πληροφορίες απο το βιβλίο του κ. Ζιακόπουλου ”ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τόμος Ι, «Η γνώση»”

Επιμέλεια-σύνταξη άρθρου: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *