ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Ιανουάριος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Επίσης να αναφέρω σε μερικούς γνώστες και μή οτι η μακροπρόθεσμή μου βασίζεται στους δείκτες: ΑΟ, ΝΑΟ, QBO, MJO, και πολλά ακόμη επιστημονικά δεδομένα που αναλύουμε και σας παρουσιάζουμε στους αποκλειστικούς μας χάρτες.

Η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Δεκεμβρίου δεν πήγε τόσο καλά όπως αναμέναμε. Ούτε οι πολλές βροχές αλλά ούτε και οι πολλές χιονοπτώσεις ήρθαν στα ορεινά-ημιορεινά της χώρας. Αντίθετα είχαμε αρκετή ανομβρία και υψηλότερες απο τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Όλο αυτό φυσικά έγινε καθώς στην Αμερική είχαμε τον πολικό κυκλώνα Elliott , που κάτι τέτοιο εμφανίζεται μια φορά στα 100-150 χρόνια. Ώς εκ τούτου τέτοιας μεγάλης κλίμακας αλλαγή δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα μακροπρόθεσμα δεδομένα και ήταν αναμενόμενο η μακροπρόθεσμη εντέλει να μην έχει την ανάλογη επιτυχία.

Έχω πεί πολλές φορές, οτι εδώ θα λέμε πάντα και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας, δεν ευλογούμε τα γένια μας όπως άλλοι άσχετοι με το αντικείμενο. Άλλωστε όσοι με διαβάζετε χρόνια ξέρετε οτι πάντα γράφω και τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες μας.

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον Ιανουάριο με τους δικούς μας αποκλειστικούς χάρτες που ετοιμάσαμε για να μπορείτε να τους κατανοείτε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Οι θερμοκρασίες για αυτό το μήνα στην Ευρώπη θα είναι κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με εξαίρεση τα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματά της που θα είναι πιό χαμηλές απο τον μέσο όρο, ενώ στα νότια και ιδιαίτερα σε περιοχές της Μεσογείου οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες απο τον μέσο όρο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Τις πρώτες 4 ημέρες οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες απο τον μέσο όρο, σταδιακά απο τις 5 του μήνα η θερμοκρασια θα σημειώσει πτώση και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το διάστημα 10-15 του μήνα ίσως επηρεαστούμε απο ρηχή ψυχρή εισβολή. Απο τις 15 έως τις 20 του μήνα οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Απο τις 20 έως 25 του μήνα η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Τέλος το διάστημα 26-31 του μήνα η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και πιθανόν να επηρεαστούμε απο μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή. Ο μέσος όρος του μήνα θα βρεθεί πάνω απο τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Αυτόν το μήνα αναμένονται πολλές βροχές και χιονοπτώσεις στην βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Σκανδιναβία και Αγγλία, αντίθετα με την νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα την Μεσόγειο, όπου τα βαρομετρικά χαμηλά θα είναι πολύ λίγα με λίγες βροχές και χιονοπτώσεις πολύ κάτω του μέσου όρου.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Στην χώρα μας ο νέος χρόνος και ο μήνας θα ξεκινήσει με βελτιωμένο και ηλιόλουστο καιρό με τοπικές ομίχλες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έως και τις 5 του μήνα. Το διάστημα 6-10 του μήνα αναμένονται τοπικές βροχές στα νησιωτικά τμήματα. 10-11 του μήνα ίσως επηρεαστεί το σύνολο της χώρας απο ένα πέρασμα βροχής και κάποιων χιονοπτώσεων στα ορεινά τμήματα. Το διάστημα 11-20 του μήνα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Ενώ το διάστημα 20-31 του μήνα θα ξεκινήσει με βελτιωμένο καιρό και τις τελευταίες 4-5 ημέρες του μήνα αναμένεται αλλαγή με βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ο υετός θα βρεθεί κάτω απο τα κλιματικά επίπεδα.

Συνοψίζοντας ο Γενάρης θα χαρακτηριστεί απο λίγα φαινόμενα και απο πλευράς βροχής και απο πλευράς χιονιού. Τα χιόνια δεν φαίνεται να δείχνουν την ”όρεξη” να κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα ή πεδινά τμήματα. Γενικά πολλές ώρες ηλιοφάνειας με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με κάποιες ημέρες με υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ μικρή πιθανότητα να επηρεαστούμε απο κάποια αξιόλογη ψυχρή εισβολή. Σίγουρα θα επηρεαστούμε απο ρηχές ψυχρές εισβολές (εξασθενημένες), αλλά δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο για να πούμε οτι έχουμε χειμώνα!

Πολλοί χαίρονται με την καιρική ανωμαλία καθώς κάνουν οικονομία στα ξύλα, στο αέριο κλπ, δεν νομίζω όμως να χαρούν το ίδιο όταν το καλοκαίρι θα ψάχνουν κάποιες περιοχές να βρούν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους που τα βουνά μας σε υψόμετρο 2000 μέτρων δεν έχουν ίχνος χιονιού, ούτε νομίζω θα χαρούν όταν και άν χιονίσει τον Μάρτιο ή κάνει παγετούς και παγώσουν όλα τα προιόντα μαναβικής και τα αγοράζουμε σε δεκαπλάσια τιμή! Καλό το τώρα αλλά να κοιτάμε και το μετά!

Ο καιρός δεν γνωρίζει ούτε απο πολέμους ούτε απο ενεργειακή κρίση και σίγουρα θα κάνει αυτό που πρέπει για να φέρει την ισορροπία!

Για οτιδήποτε νεότερο θα παρακολουθείτε τις τακτικές μας αναλυτικές προγνώσεις τόσο για την Θεσσαλία όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στηρίξτε την προσπάθειά μας για την καλύτερη ενημέρωση σας κάνοντας μια δωρεά/donate για το meteo-thessalia.gr το οποίο απο το 2010 σας προσφέρει συνεχή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση μέσω ασφαλούς τρόπου του Paypal ή αυτόματα απο την κάρτα σας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
www.meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *