ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2022 ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ)

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2022 ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ)

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) βασιζόμενη στα κλιματικά μοντέλα οκτώ προγνωστικών κέντρων παρέχει αξιόπιστες τριμηνιαίες τάσεις του καιρού στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τάσεις που θα περιγράψουμε παρακάτω αναφέρονται στο τρίτο τρίμηνο του 2022 ως σύνολο και όχι για κάθε μήνα του τριμήνου ξεχωριστά.
Έτσι, για τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2022 από συνοπτικής πλευράς, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη απόκλισης της ατμοσφαιρικής πίεσης επιφανείας σε όλη την νότια και την κεντρική Ευρώπη, οι πιθανότητες απόκλισης της βαρομετρικής πίεσης προς μικρότερες τιμές από τις μέσες κλιματικές θα κυμαίνονται από 40 έως 100 % .


Οι πιθανότητες αυξάνονται όσο κινούμαστε από τα βόρεια προς τα νότια και κυρίως προς τα νοτιοανατολικά.
Μάλιστα, στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στην περίπτωση της χώρας μας, των νησιών του Ιονίου, της νότιας Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου οι πιθανότητες κυμαίνονται από 70-100%.
Η ύπαρξη αυτής της βαροβαθμίδας ευνοεί τον μηχανισμό του μελτεμιού στο Αιγαίο, το οποίο θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για πολύ έντονα θερμά επεισόδια στη χώρα μας.
Οι χάρτες απόκλισης της θερμοκρασίας στα 850 hPa (περίπου στα 1500 μέτρα) και των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa δείχνουν πολύ υψηλές πιθανότητες θετικών αποκλίσεων στην κεντρική και νότια Ευρώπη, το οποίο συνεπάγεται πολλές θερμές εισβολές στη νότια Ευρώπη.


Ο χάρτης απόκλισης των επιφανειακών θερμοκρασιών δείχνει επικράτηση υψηλότερων θερμοκρασιών από τους κλιματικούς μέσους όρους με πολύ μεγάλες πιθανότητες σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.
Εξαίρεση αποτελεί το νότιο Αιγαίο(Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα), όπου οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα φυσιολογικά επίπεδα με μέτριες πιθανότητες για λίγο πάνω από τις κλιματικές μέσες τιμές, λόγω της επικράτησης του μελτεμιού.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον τελευταίο χάρτη αναμένονται κατά 40-60% να είναι λιγότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στην κεντρική και στην νότια Ευρώπη.
Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες πιθανότητες για λιγότερες βροχές από τις μέσες κλιματικές έχουν όλο το Αιγαίο, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα και η Ανατολική Πελοπόννησος.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022 πιθανόν να έχουμε πολλές θερμές εισβολές στη χώρα μας.
Όμως, η επικράτηση του μελτεμιού θα μετριάσει αυτές τις θερμές εισβολές αποτρέποντας την πιθανότητα να εξελιχθούν σε ακραίους καύσωνες.

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΩΝ: C3S-Copernicus

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *