ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2022 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2022 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Μάϊος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Επίσης να αναφέρω σε μερικούς γνώστες και μή οτι η μακροπρόθεσμή μου βασίζεται στους δείκτες: ΑΟ, ΝΑΟ, QBO, MJO, και πολλά ακόμη επιστημονικά δεδομένα που αναλύουμε και σας παρουσιάζουμε στους αποκλειστικούς μας χάρτες.

Όπως κάνουμε κάθε φορά πριν ξεκινήσουμε στην ανάλυσή μας για τον Μάϊο θα αναφερθούμε στην μακροπρόθεσμη του Απριλίου που είχε επιτυχία άνω του 90%, καθώς εντοπίσαμε τις θερμές αέριες μάζες που  επηρέασαν την νότια κυρίως χώρα, αλλά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον φετινό Μάϊο με τους δικούς μας αποκλειστικούς χάρτες που ετοιμάσαμε για να μπορείτε να τους κατανοείτε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη σε γενικές γραμμές αναμένονται κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με εξαίρεση την περιοχή της Φιλανδίας όπου κυρίως τις πρώτες 15 μέρες του μήνα ο καιρός θα είναι αρκετά ψυχρός. Απο τα μέσα του μήνα και μετά θερμότερες αέριες μάζες απο την βόρεια Αφρική θα ανηφορίζουν προς την Μεσόγειο ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα στις εκεί περιοχές.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Στην χώρα μας ο Μάϊος θα κάνει ποδαρικό με χαμηλότερες απο τις κανονικές θερμοκρασίες τις πρώτες 10-12 μέρες του. Σταδιακά απο τις 13-15 του μήνα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο ενώ το διάστημα 20-31 του μήνα αναμένεται θερμή εισβολή απο την βόρεια Αφρική που θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο σε καλοκαιρινά επίπεδα, δηλαδή άνω των 30 βαθμών κελσίου ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας. Στα αντολικά τμήματα της χώρας και το Αιγαίο το βόρειο ρεύμα θα κρατά την θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η θερμοκρασία στο σύνολο του μήνα θα βρεθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και στην δυτική και νότια χώρα πάνω απο τα κανονικά επίπεδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος στην Μεσόγειο με αρκετές βροχές και καταιγίδες στην Ιταλία, σε μέρος της Βαλκανικής και της Ελλάδας. Το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης με μπόρες και καταιγίδες θα υπάρχουν όμως και βελτιωμένα διαστήματα. Λιγότερες βροχές θα σημειωθούν στην νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεριμένα σε Κύπρο και Τουρκία.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Στην χώρα μας αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες τις πρώτες 12 ημέρες του μήνα με έμφαση στον ηπειρωτικό κορμό, δεν θα λείψουν όμως και μπόρες στα νησιά μας. Απο τις 13 έως τις 18 του μήνα η αστάθεια θα περιοριστεί στην βόρεια χώρα. Απο το διάστημα 19-31 του μήνα μπόρες αναμένονται στα βουνά με την αστάθεια να περιορίζεται σημαντικά και ο καιρός να βελτιώνεται. Ο μέσος όρος υετού του μήνα θα βρεθεί στα κανονικά επίπεδα στην κεντρική και βόρεια χώρα και κάτω απο τα κανονικά στη νότια χώρα.

Συνοψίζοντας ο φετινός Μάϊος θα μας δείξει δύο πρόσωπα, το ένα με τον άστατο καιρό και τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες τις πρώτες 12-15 ημέρες του και το ζεστό καλοκαιρινό του πρόσωπο με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε καλοκαιρινά επίπεδα το τελευταίο δεκαήμερο. Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο πολλές απο αυτές τις αστάθειες/καταιγίδες να συνοδεύονται και απο χαλαζοπτώσεις όπως συμβαίνει συνήθως τους ανοιξιάτικους/καλοκαιρινούς μήνες.

Για οτιδήποτε νεότερο θα παρακολουθείτε τις τακτικές μας αναλυτικές προγνώσεις τόσο για την Θεσσαλία όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
www.meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *