ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΟΥ 2022 ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ)

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΟΥ 2022 ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ)

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) βασιζόμενη στα κλιματικά μοντέλα οκτώ προγνωστικών κέντρων παρέχει αξιόπιστες τριμηνιαίες τάσεις του καιρού στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τάσεις που θα περιγράψουμε παρακάτω αναφέρονται στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 ως σύνολο και όχι για κάθε μήνα του τριμήνου ξεχωριστά.
Έτσι, για τον Απρίλιο-Μάιο και Ιούνιο του 2022 από συνοπτικής πλευράς όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη απόκλισης της ατμοσφαιρικής πίεσης επιφανείας στην κεντρική-Ανατολική και μέρος της δυτικής Ευρώπης οι τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης θα είναι πάνω από τις κλιματικές μέσες τιμές κατά 40-50%.

Αντίθετα στην περιοχή της μέσης Ανατολής οι πιθανότητες απόκλισης της ατμοσφαιρικής πίεσης σε τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες κλιματικές βρίσκονται στο διάστημα 70-100%.
Αυτό σημαίνει πρόωρη επικράτηση του μελτεμιού στο Αιγαίο.
Επιπλέον οι χάρτες απόκλισης της θερμοκρασίας στα 850 hPa (περίπου στα 1500 μέτρα) και των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa δείχνουν υψηλές θετικές αποκλίσεις στην κεντρική και νότια Ευρώπη, το οποίο συνεπάγεται αρκετές θερμές εισβολές.
Βέβαια η πρόωρη επικράτηση του μελτεμιού στο Αιγαίο πιθανόν να μετριάσει τις επερχόμενες θερμές εισβολές.



Ο χάρτης απόκλισης των επιφανειακών θερμοκρασιών δείχνει επικράτηση υψηλότερων θερμοκρασιών από τους κλιματικούς μέσους όρους σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με πολύ μεγάλες πιθανότητες στην Ισπανία, την κεντρική Μεσόγειο, το Ιόνιο, και στα Δωδεκάνησα.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις σύμφωνα με τον τελευταίο χάρτη αναμένονται κατά 40-50% να είναι λιγότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στην κεντρική και στην νότια Ευρώπη.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 πιθανόν να έχουμε αρκετές θερμές εισβολές στη χώρα μας.
Όμως η πρόωρη επικράτηση του μελτεμιού θα μετριάσει αυτές τις θερμές εισβολές.

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΩΝ: C3S-Copernicus

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ 
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

 


Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *