ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Ιανουάριος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Επίσης να αναφέρω σε μερικούς γνώστες και μή οτι η μακροπρόθεσμή μου βασίζεται στους δείκτες: ΑΟ, ΝΑΟ, QBO, MJO, και πολλά ακόμη επιστημονικά δεδομένα που αναλύουμε και σας παρουσιάζουμε στους αποκλειστικούς μας χάρτες.

Πρίν ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας για τον Ιανουάριο θα πρέπει να αναφερθούμε στην μακροπρόθεσμη του Δεκεμβρίου η οποία σε γενικές γραμμές πήγε αρκετά καλά. Πιο συγκεκριμένα ανιχνεύσαμε τις πολλές χιονοπτώσεις που θα σημειώνονταν στα ορεινά τμήματα και θα είχαν σαν αποτέλεσμα την έναρξη λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, όπως και ακριβώς έγινε. Επίσης αναμέναμε οτι πιθανόν να χιονίσει ακόμα και σε πεδινά τμήματα απο την Θεσσαλία και βορειότερα στο τρίτο δεκαήμερο, με την διαφορά οτι αυτές οι χιονοπτώσεις ήρθαν στο τέλος του δευτέρου δεκαημέρου, με χιονόπτωση να σημειώνεται ακόμα και στα 150μ στην Θεσσαλία (Αγιά). Σε ένα ποσοστό 65-70% η εκτίμησή μας ήταν επιτυχής.

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον φετινό Ιανουάριο με τους δικούς μας αποκλειστικούς χάρτες που ετοιμάσαμε για να μπορείτε να τους κατανοείτε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Οι θερμοκρασίες αυτό το μήνα σε όλη την Ευρώπη θα κυμαίνονται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στην δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη κατα περιόδους οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται πάνω απο τα κλιματικά και στην ανατολική-νοτιοανατολική Ευρώπη κάτω απο τα κλιματικά, καθώς θα επηρεάζονται πιο συχνά απο ψυχρές εισβολές.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο δεκαήμερο θα ξεκινήσει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά απο τις 6 του μήνα μικρή ψυχρή εισβολή θα ρίξει πρόσκαιρα αλλά σημαντικά τον υδράργυρο. Το δεύτερο δεκαήμερο αναμένονται θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με πιθανότητα ψυχρής εισβολής προς το τέλος του δεκαημέρου. Το τρίτο δεκαήμερο θα ξεκινήσει με αρκετά κρύο καιρό και ψυχρή εισβολή στη χώρα, αλλά σταδιακά η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Τέλος ο μέσος όρος του μήνα στο σύνολο της χώρας θα βρεθεί ελαφρώς κάτω απο τα κλιματικά επίπεδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Αρκετές βροχές-χιονοπτώσεις αναμένονται στην βορειοδυτική και βόρεια Ευρώπη (Αγγλία-Σκανδιναβία), αλλά κατα περιόδους και σε τμήματα της κεντρικής Ευρώπης. Επίσης και στην Μεσόγειο αναμένονται αρκετές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις με έμφαση τα ανατολικότερα τμήματα Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος. Λιγότερες απο τον μέσο όρο βροχές θα σημειωθούν στην Ιβηρική χερσόνησο και σε μέρος της Γαλλίας.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Τις πρώτες 5 ημέρες του μήνα θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια και ο βελτιωμένος καιρός, με πιθανή πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού με γρήγορο πέρασμα απο βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά τμήματα 6-8 του μήνα. Το δεύτερο δεκαήμερο αναμένονται βροχές αρχικά στα δυτικά τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο αλλά σταδιακά βαρομετρικά χαμηλά απο την κεντρική Μεσόγειο θα δώσουν πολλές βροχές και χιόνια (ορεινά-ημιορεινά, ίσως και σε χαμηλότερα υψόμετρα) στο σύνολο της χώρας. Το τρίτο δεκαήμερο θα ξεκινήσει με βροχές και χιονοπτώσεις αλλά σταδιακά θα βελτιωθεί ο καιρός για να ξανα αλλάξει με βροχές και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα προς τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Με απλά λόγια ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας που θα χαρακτηριστεί απο βροχές και χιονοπτώσεις κοντά στα κλιματικά επίπεδα και τοπικά ίσως και πάνω απο αυτα. Ενώ θα ξεκινήσει με βελτιωμένο καιρό και ανεβασμένες θερμοκρασίες όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το όλο ενδιαφέρον του μήνα εστιάζεται στο δεύτερο και σε μέρος του τρίτου δεκαημέρου του μήνα που θα έχουμε και τα περισσότερα φαινόμενα στο σύνολο της χώρας με βροχές αλλά και χιονοπτώσεις που θα προσπαθούν να κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα απο την Θεσσαλία και βορειότερα αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα απο τα κλιματικά, καθώς φαίνεται πως θα επηρεαζόμαστε απο ψυχρές εισβολές που θα ρίχνουν τον υδράργυρο. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν σημειωθεί κάποιο σημαντικό επεισόδιο χιονιού σε πεδινά τμήματα, οπότε διαβάστε καλά οτι γράφω και μην με ρωτάτε αν θα χιονίσει στις 10,15 ή 25 του μήνα, κάτι τέτοιο θα φανεί 3 μέρες πρίν και καμία μακροπρόθεσμη και κανένας μετεωρολόγος δεν μπορεί να σας το προεξοφλήσει.

Για οτιδήποτε νεότερο θα παρακολουθείτε τις τακτικές μας αναλυτικές προγνώσεις τόσο για την Θεσσαλία όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
www.meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *