ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ ΤΟΥ 2022 ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ)

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ ΤΟΥ 2022 ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ)

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) βασιζόμενη στα κλιματικά μοντέλα οκτώ προγνωστικών κέντρων παρέχει αξιόπιστες τριμηνιαίες τάσεις του καιρού στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τάσεις που θα περιγράψουμε παρακάτω αναφέρονται στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ως σύνολο και όχι για κάθε μήνα του τριμήνου ξεχωριστά.
Έτσι, για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022 από συνοπτικής πλευράς όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στους χάρτες ατμοσφαιρικής πίεσης επιφανείας και γεωδυναμικών υψών μέσης ατμόσφαιρας στην κεντρική-Ανατολική και μέρος της δυτικής Ευρώπης θα κυριαρχήσουν τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης και γεωδυναμικών υψών πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο, γεγονός που μεταφράζεται σε κυριαρχία των υψηλών πιέσεων στον ηπειρωτικό κορμό της Ευρώπης.


Η κυριαρχία των υψηλών πιέσεων στο κέντρο της Ευρώπης θα έχει ως επακόλουθο την επικράτηση των βοριάδων έναντι των νοτιάδων στη χώρα μας το συγκεκριμένο τρίμηνο με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στους παρακάτω χάρτες οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια και στη στάθμη των 850hPa (περίπου 1500 μέτρα) να βρίσκονται πολύ κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους.

Από την άλλη πλευρά οι χάρτες υετού για το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν ότι στη χώρα μας οι βροχές και τα χιόνια θα είναι λιγότερα σε σχέση με τους κλιματικούς μέσους όρους.

Συμπερασματικά στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε διακυμάνσεις του καιρού στη χώρα μας με τους βοριάδες να υπερισχύουν, τη θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά στα κλιματικά επίπεδα και με τις βροχές και τα χιόνια να είναι λιγότερα από τον μέσο όρο του υετού σε μια χρονική σειρά 30 ετών.
Λεπτομερέστερες και αναλυτικότερες προσεγγίσεις στις μηνιαίες μακροπρόθεσμες προγνώσεις.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΩΝ: C3S-Copernicus

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *