ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Δεκέμβριος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Επίσης να αναφέρω σε μερικούς γνώστες και μή οτι η μακροπρόθεσμή μου βασίζεται στους δείκτες: ΑΟ, ΝΑΟ, QBO, MJO, και πολλά ακόμη επιστημονικά δεδομένα που αναλύουμε και σας παρουσιάζουμε στους αποκλειστικούς μας χάρτες.

Πρίν ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας για τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αναφερθούμε στην μακροπρόθεσμη του Νοεμβρίου που πραγματικά πήγε πάρα πολύ καλά, καθώς ανιχνεύσαμε τις ψυχρές εισβολές αλλά και τον βροχερό καιρό που αναμέναμε για το τρίτο δεκαήμερο, αλλά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οπότε θα λέγαμε πως σε ένα ποσοστό κοντά στο 85-90% η εκτίμησή μας ήταν επιτυχής.

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον φετινό Δεκέμβριο με τους δικούς μας αποκλειστικούς χάρτες που ετοιμάσαμε για να μπορείτε να τους κατανοείτε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Κατα τη διάρκεια του μήνα οι θερμοκρασίες στο σύνολο της Ευρώπης θα κυμαίνονται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ διαδοχικές ψυχρές εισβολές απο τα βόρεια και βορειοανατολικά θα κατεβαίνουν κατα περιόδους νοτιότερα. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα που η θερμοκρασία θα ανεβαίνει ιδιαίτερα στην νότια Ευρώπη ίσως πρόσκαιρα και σε ανοιξιάτικα επίπεδα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο δεκαήμερο ενώ θα ξεκινήσει με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σταδιακά απο τις 7 του μήνα και μετά αναμένεται ψυχρή εισβολή που θα ρίξει την θερμοκρασία. Το δεύτερο δεκαήμερο θα ξεκινήσει με ψυχρό καιρό αλλά σταδιακά θερμότερες μάζες απο την βόρεια Αφρική θα ανεβάσουν την θερμοκρασία ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας. Το τρίτο δεκαήμερο ψυχρότερες αέριες μάζες που θα λιμνάζουν στην περιοχή της Ρωσίας θα επισκέπτονται κατα περιόδους την χώρα μας με έμφαση την κεντρική και βόρεια χώρα και θα ρίχνουν την θερμοκρασία αισθητά. Τέλος ο μέσος όρος του μήνα θα βρεθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και ίσως απο το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα ελαφρώς (έως 0.5 βαθμούς κελσίου) κάτω απο τα κανονικά επίπεδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Πολλές οι βροχές αναμένονται στο σύνολο της Ευρώπης ιδιαίτερα το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις τοπικά και σε πεδινά τμήματα όπου το επιτρέψουν οι ψυχρές εισβολές που θα σημειωθούν. Λιγότερες βροχές κάτω του μέσου όρου αναμένονται για την Ιβηρική χερσόνησο.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται ”παρέλαση” βαρομετρικών χαμηλών, που θα δώσουν πολλές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Το δεύτερο δεκαήμερο θα κυριαρχήσει ο βελτιωμένος καιρός και ίσως κάποιες βροχές να απασχολήσουν την δυτική χώρα. Το τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθουν τα βαρομετρικά χαμηλά και θα δίνουν κατα περιόδους αρκετές βροχές στο σύνολο της χώρας, ενώ προς το τέλος του μήνα πιθανόν οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα απο το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα. Ο υετός στο σύνολο της χώρας θα βρεθεί πάνω απο τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Συνοψίζοντας ο φετινός Δεκέμβρης αναμένεται αρκετά βροχερός για όλη την Ελλάδα, ενώ τα ορεινά φαίνεται να δέχονται μεγάλα ύψη χιονιού (πράγμα που θα βοηθήσει τα χιονοδρομικά κέντρα να λειτουργήσουν). Ένα διάλειμμα με βελτιωμένο καιρό αναμένεται στα μέσα του μήνα λόγω αντικυκλωνικών συνθηκών που θα επικρατήσουν, και εκ νέου βροχές το τρίτο δεκαήμερο με τις χιονοπτώσεις προς το τέλος του μήνα να προσπαθούν να κατέβουν αρκετά χαμηλά απο το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα. Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο πεδινού χιονιού ειδικά απο την Θεσσαλία και βορειότερα, αν καταφέρουν και συνδυαστούν τα πολλά βαρομετρικά χαμηλά και οι ψυχρές εισβολές εκεί προς το τέλος του μήνα. Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν κοντά στα κλιματικά επίπεδα και ίσως οριακά κάτω απο τα κανονικά στην βόρεια χώρα.

Για οτιδήποτε νεότερο θα παρακολουθείτε τις τακτικές μας αναλυτικές προγνώσεις τόσο για την Θεσσαλία όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
www.meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *