Ο ρόλος του δευτερεύοντος χαμηλού στην Χαλκιδική στην εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάλλος» στη Θεσσαλία
Το δευτερεύον βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο δημιουργήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην νοτιοδυτική Χαλκιδική, με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του να πέφτει στα 1007 hPa έπαιξε βασικό στην ένταση των φαινομένων στη Θεσσαλία.
Το κύριο βαρομετρικό χαμηλό (με την πίεση στο κέντρο του στα 1002 hPa) στο Ιόνιο με τα μέτωπα κακοκαιρίας που το συνοδεύουν αποτελεί ένα σύστημα που παραδοσιακά δίνει μεγάλα ποσά υετού στη Θεσσαλία, κυρίως στη δυτική και νότια.
Όμως, στην περίπτωση του Μπάλλου το δευτερεύον χαμηλό τροποποίησε εν μέρει τη ροή της κυκλοφορίας κοντά στην επιφάνεια στην Ανατολική Θεσσαλία, επηρεάζοντας τα φαινόμενα σε όλη τη Θεσσαλία.
Πιο συγκεκριμένα το χαμηλό στην περιοχή της Χαλκιδικής δημιούργησε ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους στο Θερμαϊκό και στο βορειοδυτικό Αιγαίο, αποτρέποντας την μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο προς το Θεσσαλικό διαμέρισμα στην κατώτατη ατμόσφαιρα.
Σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν υπήρχε το δευτερεύον χαμηλό στην περιοχή του βορειοδυτικού Αιγαίου θα έπνεαν ισχυροί έως πολύ ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι θα μετέφεραν πολύ μεγάλα ποσά υγρασίας από το Αιγαίο προς τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση του Ιανού, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, όπου πολύ ισχυροί ανατολικοί έως βορειοανατολικοί άνεμοι έπνεαν στην περιοχή του βορειοδυτικού Αιγαίου.
Επίσης στα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου του 1994 στον νομό Καρδίτσας, θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι έπνεαν στο βορειοδυτικό Αιγαίο, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.
Αυτή την εξέλιξη την επισημάναμε στην αναλυτική πρόγνωση της Ελλάδας στις 11/10/2021.
Έτσι, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια του Μπάλλου ήταν στις παρακάτω περιοχές:
Περτούλι: 60 χιλιοστά
Φυλακτή: 57 χιλιοστά
Ελασσόνα: 49 χιλιοστά
Σοφάδες: 49 χιλιοστά
Καρδίτσα: 46 χιλιοστά
Μουζάκι: 44 χιλιοστά
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Πηγές δεδομένων: weatheronline, meteociel, earth.nullschool.net, meteo.gr, ιδιωτικοί σταθμοί meteo-thessalia.gr