Προβλεπόμενη η βροχή που σημειώθηκε στην ανατολική Εύβοια σήμερα 7/8 το πρωί (αναλυτικοί χάρτες)

Προβλεπόμενη η βροχή που σημειώθηκε στην ανατολική Εύβοια σήμερα 7/8 το πρωί (αναλυτικοί χάρτες)

Μιάς που δέχθηκα πολλά μηνύματα σχετικά με κάποια ανυπόστατα άρθρα που διαβάσατε στο διαδίκτυο οτι η φωτιά στην Εύβοια προκάλεσε βροχή, πάμε να δούμε την πραγματικότητα την οποία δεν βλέπουν κάποιοι που νομίζουν οτι γνωρίζουν απο Μετεωρολογία!

Στον παρακάτω χάρτη του ευρωπαικού προγνωστικού μοντέλου ECMWF στην χθεσινοβραδινή του ανανέωση 12z 6/8/21 βλέπετε με το αχνό μπλέ χρώμα την πιθανότητα για να σημειωθούν ασθενείς βροχές σε Σποράδες και ανατολική Εύβοια για τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, όπως και ακριβώς έγινε λόγω και της αστάθειας.

Πράγματι όπως θα δείτε στον επόμενο χάρτη του meteo.gr και των μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου πως τις πρωινές ώρες στην ανατολική Εύβοια καθώς και στις Σποράδες σημειώθηκαν βροχές και οι σταθμοί μέτρησαν απο 1 έως και 6 χιλιοστά βροχής.

Σύμφωνα με τους σταθμούς του ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) οι άνεμοι στην Εύβοια ήταν κυρίως βόρειων βορειοδυτικών διευθύνσεων και έστελναν τους καπνούς προς την Στερεά Ελλάδα πράγμα που μας δείχνει και η πρωινή δορυφορική εικόνα στην παρακάτω εικόνα.

Για την δική σας πιο εύκολη κατανόηση του δορυφόρου σας έχω σε μπλέ κύκλο τις νεφώσεις αστάθειας με βροχές που υπήρχαν τις πρωινές ώρες στις Σποράδες, την Σκύρο και την ανατολική Εύβοια που έδωσαν τις προβλεπόμενες βροχές και σε κόκκινο κύκλο μαζί με κόκκινο βέλος την κατεύθυνση του ανέμου και του καπνού της φωτιάς που μαίνεται στην βόρεια Εύβοια.

Πάμε τώρα να δούμε τι δημοσιεύματα ανυπόστατα και τελείως άκυρα με την πραγματικότητα διαβάσατε κάποιοι και μου στείλατε μηνύματα.

Κάποιοι λοιπόν θέλοντας να δείξουν οτι έχουν γνώσεις Μετεωρολογίας, άδραξαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν πώς η φωτιά ήταν αυτήν που προκάλεσε τις βροχές στην ανατολική Εύβοια μή γνωρίζοντας όμως οτι υπάρχουμε και εμείς που θα λέμε αλήθειες και θα πάμε κόντρα σε αυτά τα κλικαδόρικα άρθρα που έχουν ως στόχο μόνο τα κλίκ και τον εντυπωσιασμό!

Πράγματι μια φωτιά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες βροχής αλλά κάτω απο συγκεκριμένους παράγοντες, όταν δηλαδή ο καπνός απο μεγάλες φωτιές μαζί με την υγρασία που περιέχεται ανυψωθεί, ψυχθεί και συμπυκνωθεί σε υδρατμούς, δημιουργούνται νέφη με την ονομασία pyrocumulus ή αλλιώς στα ελληνικά πυρο νέφη. Αυτά τα νέφη μπορούν να δώσουν ισχυρές καταιγίδες. Όλο αυτό που σας ανέλυσα μπορείτε να το δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Στην δεδομένη όμως φωτία όπως σας ανέλυσα πιο πάνω με αναλυτικούς χάρτες και με βάση τις μετρήσεις των σταθμών, η φωτιά βρίσκεται στην βόρεια Εύβοια και οι άνεμοι σπρώχουν τους καπνούς νότια προς την στερεά Ελλάδα, για να μπορέσουν δηλαδή να δημιουργηθούν τα σύννεφα pyrocumulus όπως λανθασμένα δημοσίευσαν κάποιοι, θα έπρεπε ο καπνός να πηγαίνει προς το Αιγαίο και την ανατολική Εύβοια όπου σημειώθηκαν οι βροχές. Τότε ίσως να μιλούσαμε για pyrocumulus. Επίσης όπως προανέφερα και βλέπετε και στον πιο πάνω χάρτη με τους σταθμούς του ΕΑΑ και στις Σποράδες σημειώθηκαν μπόρες ακριβώς γιατί έχουμε άστατο καιρό και οι δείκτες αστάθειας στους προγνωστικούς χάρτες έδειχναν πως η ανατολική Εύβοια και οι Σποράδες νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα επηρεαστούν απο μπόρες.

Καμία απολύτως σχέση δεν έχει λοιπόν η βροχή που σημειώθηκε στην ανατολική Εύβοια με την φωτιά που βρίσκεται στην βόρεια Εύβοια, ήταν καθαρά μια βροχή που την είχαν προβλέψει τα προγνωστικά μοντέλα και ήρθε απο την αστάθεια που έκανε την εμφάνισή της στην βορειοανατολική χώρα χθές (Αλεξανδρούπολη) με ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις και με την βοήθεια του βορειοανατολικού ρεύματος στο Αιγαίο μεταφέρθηκαν υγρές αέριες μάζες προς τις ακτές της ανατολικής Εύβοιας.

Το να δημοσιεύουμε άρθρα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα μόνο και μόνο για να δείξουμε οτι έχουμε γνώσεις Μετεωρολογίας, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε μόνο κακό μπορεί να κάνει και να δημιουργήσει και φόβο στον κόσμο που δεν γνωρίζει. Εκεί σ’ αυτά τα ανυπόστατα δημοσιεύματα ερχόμαστε εμείς να σας δώσουμε την πραγματικότητα με επιχειρήματα και με αποδείξεις!

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ απο πού ενημερώνεστε!!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Πηγή χαρτών: meteo.gr weather.us sat24.com

Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *