Ανοίχτηκε το πέρασμα του Μπάρου στα 1900μ (φωτο)

Ανοίχτηκε το πέρασμα του Μπάρου στα 1900μ (φωτο)

Mέσα στην καρδιά της Πίνδου, σε σημείο όπου η πολύκορφη Κακαρδίτσα σμίγει με το βουνό Περιστέρι, βρίσκεται ένα από τα πλέον δύσβατα περάσματα της Πίνδου γνωστό για τις τρομερές χιονοθύελλες που ξεσπούν απροειδοποίητα ακόμη και την άνοιξη.
Η ορεινή διάβαση του Μπάρου ήταν γνωστή εδώ και αιώνες στα καραβάνια των κυρατζήδων (αγωγιατών) που μετέφεραν ανθρώπους και εμπορεύματα στα δυσπρόσιτα χωριά, αλλά και στους τσελιγκάδες της Πίνδου που κάθε άνοιξη ανέβαζαν τα κοπάδια τους από τα χειμαδιά της Θεσσαλίας, ψηλά στα αλπικά λιβάδια για να βοσκήσουν ελευθέρα όλο το καλοκαίρι. Τότε ήταν μια εποχή που τα κορφοβούνια της Κεντρικής Πίνδου και οι κοινότητες που ρίζωναν στις πλαγιές της, έσφυζαν από ζωή.

Σήμερα χάρις στην “διάθεση” των υπευθύνων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και κυρίως της βούλησης του Χρήστου Μιχαλάκη να ανοίξει το κτηνοτροφικό πέρασμα που εξασφαλίζει την μετακίνηση των κοπαδιών αλλά και την οδική επικοινωνία των Θεσσαλών με τα απομακρυσμένα χωριά της Ηπέιρου ……oδρόμος είναι και πάλι προς χρήση.

Μηχανήματα αλλά και κυρίως το πάθος των χειριστών για την δουλειά τους με τις ατελείωτες ώρες δουλειάς αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν ένα παγωμένο τείχος χιονιού πολλών μέτρων ύψος και πλάτος οι Λεωνίδας Κρούπης και Δημήτρης Σωτηράκος κατάφεραν να ξαναδώσουν σχεδόν από τέλος του περασμένου  χρόνου την κυκλοφορία του δρόμου ο οποίος είχε καλυφθεί με τόνους χιονιού.

Πηγή: trikalaidees.gr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *