Αίτνα: «Βροχή» από ηφαιστειακή στάχτη – Μέχρι την Αθήνα έφθασε το νέφος!

Αίτνα: «Βροχή» από ηφαιστειακή στάχτη – Μέχρι την Αθήνα έφθασε το νέφος!

Έντονη ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η δραστηριότητα της Αίτνας, η οποία βρυχήθηκε ξανά χθες, Κυριακή (07/03), καλύπτοντας με στάχτη αρκετές πόλεις στη Σικελία.

Το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης εκτόξευσε τέφρα σε ύψος ακόμα και 10.000 μέτρων, καθώς ενεργοποιήθηκε για 10η φορά από τις 16 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σχηματίστηκαν «μαύρες ζώνες» στις πλαγιές του ηφαιστείου, ενώ πολλές πόλεις της Ιταλίας, όπως οι Sant’Alfio, Giarre, Linguaglossa και Mascali «πνίγηκαν» για μία ακόμη φορά στη στάχτη, η οποία προκάλεσε προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

 

Σύμφωνα με το meteo.gr, το ηφαιστειακό νέφος αεριών και τέφρας από την Αίτνα έφθασε μέχρι την Αθήνα μέσα σε έξι ώρες.

Όπως κατέγραψε ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, το νέφος δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου περίπου στις 9 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, ενώ μεταφέρθηκε από τα ισχυρά δυτικά ρεύματα στην τροπόσφαιρα, περνώντας πάνω από την Αθήνα γύρω στις 3 το μεσημέρι.

Δεν σταμάτησε μάλιστα στη χώρα μας, αλλά διέσχισε τελικά όλη τη νότια Τουρκία, για να φθάσει το βράδυ της Κυριακής ακόμα και στα βορειοδυτικά τμήματα της Συρίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο για τη διασπορά έπαιξαν οι επικρατούντες άνεμοι (περιοχή ομπρέλας), ο ρυθμός ανόδου της στήλης, η περιεκτικότητα σε στάχτη που μπορεί να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, καθώς και η διάρκεια των ηφαιστειακών σύννεφων.

Επηρεάστηκαν επίσης οι αεροπορικές μετακινήσεις, καθώς σχεδόν όλοι οι τύποι ηφαιστειακών στηλών μπορούν να «φτύσουν» στάχτη στην ατμόσφαιρα σε ύψος τέτοιο που να καθίσταται επικίνδυνη η πτήση αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίτνα, με ύψος 3.350 μέτρα, καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, ενώ έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και μπορεί οι εκρήξεις της να μην θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, ακόμα και για τους χιλιάδες κατοίκους που ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου, ωστόσο οι ειδικοί φοβόνται ακόμα και για μέγα τσουνάμι.

Πηγή: sputniknews.gr, meteo.gr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *