ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Μάρτιος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Επίσης να αναφέρω σε μερικούς γνώστες και μή οτι η μακροπρόθεσμή μου βασίζεται στους δείκτες: ΑΟ, ΝΑΟ, QBO, MJO, και πολλά ακόμη επιστημονικά δεδομένα που αναλύουμε και σας παρουσιάζουμε στους αποκλειστικούς μας χάρτες.

Πρίν ξεκινήσουμε την ανάλυση μας θα πρέπει να αναφέρουμε οτι αυτό το μήνα οι δείκτες ΑΟ και ΝΑΟ θα κινούνται σε θετικές τιμές και κάποιες φορές θα πέφτουν και σε ουδέτερες, πράγμα που σημαίνει ισχυροποίηση του πολικού στρόβιλου.

Επίσης στην μακροπρόθεσμη εκτίμησή μας για τον Φεβρουάριο είχαμε επιτυχία που άγγιξε και το 90% καθώς ανιχνεύσαμε με μεγάλη ακρίβεια τις χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, όπως επίσης και στα πεδινά της ανατολικής προσήνεμης χώρας. Και είμασταν οι μόνοι που είπαμε οτι το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα είναι το πιό κρύο του φετινού χειμώνα όπως και ακριβώς έγινε με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να πέφτουν ακομα και στους -15 με -20 βαθμούς κελσίου ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον φετινό Μάρτιο με τους δικούς μας αποκλειστικούς χάρτες που ετοιμάσαμε για να μπορείτε να τους κατανοείτε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Ο μήνας θα χαρακτηριστεί απο υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της δυτικής, βόρειας και σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, χωρίς να λείψουν όμως και εκεί τοπικές ψυχρές εισβολές. Αντίθετα στην ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ρωσία θα επικρατούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες που κατα διαστήματα θα κατεβαίνουν νοτιότερα επηρεάζουν περιοχές της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Ελλάδας και της Τουρκίας ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Τις πρώτες 4 ημέρες του μήνα ασθενής ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει όλη τη χώρα, ενώ απο τις 5 έως τις 10 του μήνα πιθανή νέα κατάβαση ψύχους. Το διάστημα 10-20 του μήνα η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στο τέλος της περιόδου πιθανόν σε ανοιξιάτικα επίπεδα. Το διάστημα 20-25 πιθανή ψυχρή εισβολή θα ρίξει την θερμοκρασία ενώ απο τις 25 έως τις 28 θερμή εισβολή θα ανεβάσει αισθητά τον υδράργυρο σε πάνω απο την κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ απο τις 28 έως τις 31 του μήνα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση απο πιθανή ασθενή ψυχρή εισβολή. Ο μέσος όρος του μήνα  θα βρεθεί κοντά στα κανονικά επίπεδα και κατα 0.5 βαθμούς κάτω απο τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Αυτό το μήνα στην δυτική και κεντρική Ευρώπη θα κυριαρχούν αντικυκλωνικές συνθήκες που θα δίνουν πολλές ημέρες με ηλιοφάνεια και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και λιγότερες βροχές/χιονοπτώσεις απο τον μέσο όρο, χωρίς όμως να σημαίνει οτι δεν θα υπάρχουν και βαρομετρικά χαμηλά που θα δίνουν λίγες κακοκαιρίες κατα περιόδους, αλλά θα σπανίζουν. Σε αντίθεση με τις χώρες της Μεσογείου όπου θα δέχονται κατα περιόδους πολλά βαρομετρικά χαμηλά με πολλές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα. Την μερίδα του λέοντος απο αυτές τις βροχές φάινεται να την λαμβάνουν η ανατολική Ισπανία, η βόρεια Αφρική,κατα περιόδους η Ιταλία, η Ελλάδα, περιοχές των νοτίων βαλκανίων, η Τουρκία και η Κύπρος.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Τις 3 πρώτες ημέρες του μήνα θα σημειωθούν λίγες βροχές και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολική προσήνεμης Ελλάδας. Το διάστημα 3-6 του μήνα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, απο τις 6 έως τις 10 του μήνα θα σημειωθούν παροδικές βροχές στην δυτική, βόρεια και ανατολική χώρα με χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, μικρή πιθανότητα να χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα στην βόρεια Ελλάδα. Απο τις 10 έως τις 13 του μήνα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα μας επηρεάσει απο τα δυτικά με πολλές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Απο τις 13 έως τις 17 του μήνα θα συνεχίζουν να μας επηρεάζουν βροχοφόρα χαμηλά απο τα δυτικά με αρκετές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά. Το διάστημα 17 έως 20 ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, απο τις 20 έως τις 31 του μήνα επανέρχεται ο άστατος καιρός με βροχές και χιονοπτώσεις στα βουνά. Ο μέσος όρος υετού του μήνα θα βρεθεί πάνω απο τον μέσο όρο.

Με λίγα λόγια ο Μάρτιος θα είναι ένας άστατος μήνας με πολλά σκαμπανεβάσματα, όπως λένε οι περισσότερες παροιμίες που τον αντιπροσωπεύουν. Δηλαδή θα έχουμε αρκετές βροχές, πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα βουνά ίσως πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα στη βόρεια χώρα, κάποιες ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες που θα θυμίζουν οτι είμαστε στον χειμώνα και κάποιες ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες που θα θυμίζουν οτι βρισκόμαστε σε προχωρημένη άνοιξη. Φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα για Μάρτιο του 1987 και άλλες παρόμοιες αηδίες που διάβασα τις τελευταίες ημέρες και ανήκουν μόνο στους ονειροφαντασμένους!

Επίσης ο Μάρτης είναι ένας μεταβατικός μήνας απο τον χειμώνα στην άνοιξη και οι εναλλαγές είναι πάρα πολλές που κανένας προγνώστης δεν μπορεί να ξέρει 1 μήνα πρίν. Άλλωστε φίλοι μου Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει…

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
www.meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *