Το λιώσιμο των πάγων στην Αλάσκα μας απειλεί με τσουνάμι

Το λιώσιμο των πάγων στην Αλάσκα μας απειλεί με τσουνάμι

Ένα γιγαντιαίο, καταστροφικό τσουνάμι στην Αλάσκα λόγω των πάγων που λιώνουν διαρκώς, είναι πιθανό να συμβεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, φοβούνται οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Μια ομάδα επιστημόνων προειδοποίησε για τις προοπτικές αυτής της επικείμενης καταστροφής στο Prince William Sound, σε μία ανοιχτή επιστολή προς το Τμήμα Φυσικών Πόρων της Αλάσκας (ADNR) τον Μάιο.

Ενώ οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από το λιώσιμο των πάγων είναι πολύ σοβαροί, παραμένει άγνωστο το πώς ή το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτή η καταστροφή.

Το λιώσιμο των πάγων στο Prince William Sound, κατά μήκος της νότιας ακτής της Αλάσκας, φαίνεται να έχει αντίκτυπο στις πλαγιές των βουνών πάνω από το Barry Arm, περίπου 97 χιλιόμετρα (60 μίλια) ανατολικά του Άνκορατζ.

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων υποδηλώνει ότι καθώς ο Barry Glacier υποχωρεί από το Barry Arm λόγω των πάγων που λιώνουν συνεχώς, εμφανίζεται μια μεγάλη βραχώδης ουλή στην όψη του βουνού πάνω από αυτήν.

Ως αποτέλεσμα, δηλαδή, υπάρχει μια σταδιακή, αργή κατολίσθηση πάνω από το φιόρδ και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τρομερές. Μπορεί το φιόρδ να είναι απομακρυσμένο είναι ωστόσο μια περιοχή που συχνάζουν εμπορικά και ψυχαγωγικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένων κρουαζιερόπλοιων.

Οι πάγοι λιώνουν και το τσουνάμι παραμονεύει

Από τότε που κυκλοφόρησε η έκθεση νωρίτερα μέσα στο έτος, η μεταγενέστερη ανάλυση κατολισθήσεων έχει δείξει μικρή ή καθόλου κίνηση χερσαίων μαζών στην πλαγιά. Η παρατήρηση αυτή από μόνη της δεν μας δίνει και πολλά στοιχεία, ωστόσο. Η έρευνα δείχνει ότι η εμφάνιση του βράχου έχει αλλάξει σε σχέση με το πως ήταν πριν από 50 χρόνια, σε κάποια σημεία η κατολίσθηση επιταχύνεται ενώ σε άλλα επιβραδύνετε. Παρόλα ταύτα, η ταχύτητα που λιώνουν οι πάγοι αυξάνει τις πιθανότητες για τσουνάμι ή κατολίσθηση. 

Οι οργανισμοί παρακολουθούν συνεχώς

Όταν αλλάζει το κλίμα, το τοπίο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί“, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της επιστολής και γεωλόγος Bretwood Higman από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Ground Truth Alaska.

Πολλοί οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Φυσικών Πόρων της Αλάσκας, της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης και της Αμερικανικής Γεωλογικής Έρευνας  παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις στο Prince William Sound και να εξευγενίσει τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις από το τσουνάμι.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει τσουνάμια σε όλο τον κόσμο

Η έκθεση του Μαΐου, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, υποδηλώνει ότι ένα τσουνάμι που φτάνει εκατοντάδες πόδια σε ύψος κατά μήκος της ακτής θα μπορούσε να προκύψει από το λιώσιμο των πάγων.

Η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για κατολισθήσεις και τσουνάμια σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου και όχι μόνο στην Αλάσκα.

Πηγή: sciencealert.com

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *