ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Ιούνιος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Όπως κάνουμε κάθε φορά πρίν ξεκινήσουμε την εκτίμησή μας για τον Ιούνιο τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην επιτυχία για ακόμη μια φορά στο 100% της μακροπρόθεσμής μας για τον Μάιο. Πιο συγκεκριμένα για την χώρα μας αναμέναμε μετα τις 8-10 του μήνα υψηλές θερμοκρασίες και πραγματικά είχαμε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που έφτασαν και ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς κελσίου τοπικά σπάζοντας πολλά ρεκόρ 70ετίας! Επίσης οι βροχές που αναμέναμε μετά τον καύσωνα ήρθαν ακριβώς στις ημερομηνίες που είχαμε τονίσει. Τέλος σε πανευρωπαικό επίπεδο ανιχνεύσαμε πολύ καλά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στην βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Σκανδιναβία.

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον φετινό Ιούνιο που δεν θα είναι έτσι όπως τον παρουσιάζουν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι ζεστό και ξηρό.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Ο μήνας θα χαρακτηριστεί απο κανονικές θερμοκρασίες στο σύνολό του με κάποια ψυχρά διαστήματα στην Ιβηρική Χερσόνησο, την ανατολική Ελλάδα και τις χώρες γύρω απο την Μαύρη Θάλασσα. Υψηλότερες απο τις κανονικές θερμοκρασίες φαίνεται να έχουν χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της βόρειας (Σκανδιναβία). Τέλος θα έχουμε και θερμά κύματα που θα έρχονται απο την βόρεια Αφρική κατα διαστήματα άλλοτε στην κεντρική και δυτική Ευρώπη και άλλοτε στην ανατολική και νότια.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Στην χώρα μας ο μήνας θα μπεί με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή για να σημειώσει σταδιακή άνοδο η θερμοκρασία απο τις 4-5 του μήνα στα κανονικά για την εποχή επίπεδα όπου και φαίνεται να διατηρείται έως και το τέλος του μήνα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι η ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα νησιωτικά τμήματα θα έχουν κατα διαστήματα και κυρίως το πρώτο 15ήμερο του μήνα θερμοκρασίες χαμηλότερες απο τα κανονικά επίπεδα. Ενώ θα πρέπει να τονιστεί οτι παρόλο που θα προσπαθεί η Αφρική να μας στέλνει κατα περιόδους θερμά κύματα, εντούτοις δεν φαίνεται κάποιο κύμα καύσωνα να απασχολεί την χώρα έως και το τέλος του μήνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Άστατος θα είναι κατα περιόδους ο καιρός ιδιαίτερα το πρώτο δεκαήμερο του μήνα στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης με μπόρες και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες που δεν αποκλείεται τοπικά να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται απο χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ανέμους. Οι περιοχές της Ευρώπης που φαίνεται να έχουν περισσότερες βροχές απο τον μέσο όρο του μήνα είναι η Ιβηρική Χερσόνησος, περιοχές της βόρειας Ιταλίας και νότιας Γαλλίας, καθώς και η ανατολική Ευρώπη και κυρίως τα Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής και βόρειας κυρίως Ελλάδας. Βροχές λιγότερες απο το μέσο όρο φαίνεται πως θα έχουν περιοχές της βόρειας κυρίως Ευρώπης, όπως βόρεια Γερμανία, βόρεια Αγγλία, Ιρλανδία, και περιοχές της Σκανδιναβίας.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Στην χώρα μας ο Ιούνιος θα ξεκινήσει με αρκετά άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα ηπειρωτικά έως και τις 4 του μήνα, απο τις 4 έως και τις 8 του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα ανέβει επανερχόμενη σταδιακά σε καλοκαιρινά επίπεδα στους 34-35 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Απο τις 8 έως και τις 15 του μήνα θα υπάρξει αστάθεια με έμφαση στην βόρεια αλλά και κεντρική Ελλάδα και πιθανόν στα νησιά του βορείου Αιγαίου με μπόρες και καταιγίδες, ενώ πιο αξιόλογη αστάθεια φαίνεται να εμφανίζεται απο τις 15 έως και το τέλος του μήνα όπου και πιθανόν τα φαινόμενα να είναι έντονα και να συνοδεύονται απο χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ανέμους, όπως γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πρέπει να τονιστεί οτι η μεγαλύτερη αστάθεια στο σύνολο του μήνα θα εντοπίζεται απο το ύψος της βόρειας Στερεάς και βορειότερα και όχι τόσο στην νότια χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
              Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Για σωστή ενημέρωση fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *