ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2020 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2020 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Μάιος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω οτι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Για ακόμη μια φορά πρίν ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας για τον Μάιο θα πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός οτι η μακροπρόθεσμη του Απριλίου είχε επιτυχία στο 100%, καθώς όλες οι αλλαγές που αναμέναμε ιδιαίτερα για την χώρα μας πραγματοποιήθηκαν με ακρίβεια ημερομηνιών όπως το αναφέραμε. Και είμασταν το μοναδικό καιρικό site στην χώρα που το προβλέψαμε αυτό!

Πάμε τώρα να δούμε τι αναμένεται να συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα τον φετινό Μάιο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Ο μήνας θα χαρακτηριστεί απο υψηλές κατα διαστήματα θερμοκρασίες στις χώρες της Μεσογείου και την κεντρική Ευρώπη, ενώ στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης και κυρίως στην Σκανδιναβία οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές απο τις κλιματικές τιμές. Πιό συγκεκριμένα κύματα ζέστης απο τα βόρεια τμήματα της Αφρικής θα επηρεάζουν κατα διαστήματα την κεντρική Μεσόγειο έως και την Κύπρο απο τις αρχές έως και τις 15 του μήνα δίνοντας πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Την ίδια ώρα που χώρες της Σκανδιναβίας όπως, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία θα έχουν ψυχρό χειμωνιάτικο καιρό. Στο σύνολο του μήνα ο μέσος όρος θερμοκρασίας σε όλη την Ευρώπη θα κυμανθεί απο +1 έως +2 βαθμούς πάνω απο τα κλιματικά επίπεδα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Στην χώρα μας αρχικά θα κυριαρχήσουν θερμοκρασίες πάνω απο τα κανονικά επίπεδα για να σημειώσει πτώση η θερμοκρασία στις 4-5 του μήνα κοντά στα κανονικά και στην βόρεια χώρα ίσως και λίγο κάτω απο τα κανονικά επίπεδα. Απο τις 7-8 του μήνα πολύ θερμές αέριες μάζες που θα λιμνάζουν στην κεντρική Μεσόγειο και την Ιταλία θα κινηθούν προς την χώρα μας ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα και πάνω απο τους 30-32 βαθμούς κελσίου τοπικά. Αυτές οι θερμοκρασίες θα πρέπει να διατηρηθούν έως και τις 14-15 του μήνα περίπου, καθώς απο τις 17-18 του μήνα έως και το τέλος του αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ενώ η μέση θερμοκρασία του μήνα θα βρίσκεται 1-2 βαθμούς πάνω απο τα κλιματικά επίπεδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Αρκετές θα είναι οι βροχές που θα πέσουν στην δυτική Ευρώπη στις πρώτες 15 μέρες του μήνα και κυρίως στις χώρες Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, ενώ στην βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα στην Νορβηγία και εκεί θα σημειωθούν αρκετές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη Ευρώπη θα κυριαρχήσει ο άστατος κατα διαστήματα καιρός στο σύνολο του μήνα με μπόρες και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας δηλαδή μεσημέρι-απόγευμα, ενώ λιγότερες φαίνεται πως θα είναι οι βροχές απο τον μέρο όρο του μήνα στην κεντρική Μεσόγειο και την Ιταλία. Επίσης αρκετά άστατος θα είναι ο καιρός στην Τουρκία αλλά και τα ανατολικά Βαλκάνια.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα θα χαρακτηριστεί απο άστατο καιρό με μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικα και ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια χώρα φαινόμενα που δεν αποκλείεται τοπικά να συνοδεύονται και απο χαλαζοπτώσεις όπως γίνεται τους ανοιξιάτικους-καλοκαιρινούς μήνες. Απο τις 10 έως και τις 15-17 του μήνα θα επικρατήσει βελτιωμένος-καλοκαιρινός καιρός με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάνουν και θα ξεπερνάνε και τους 30-32 βαθμούς κελσίου. Απο τις 18 έως και το τέλος του μήνα επιστρέφει ο άστατος καιρός κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά και κατα διαστήματα και σε πεδινές περιοχές με την θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση επανερχόμενη στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
              Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Για σωστή ενημέρωση fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *