Αυτός είναι ο λόγος που μετά τη βροχή μυρίζει τόσο ωραία

Αυτός είναι ο λόγος που μετά τη βροχή μυρίζει τόσο ωραία

Αυτή η μυρωδιά του φρέσκου και της γης που γεμίζει τον αέρα μετά τη βροχή έβαλαν στο ερευνητικό στόχαστρο οι επιστήμονες και έβγαλαν λαβράκι.

Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν λοιπόν πως μια ομάδα βακτηρίων παράγουν έναν παράγοντα που απελευθερώνει αυτό που προσλαμβάνουμε ως «μυρωδιά της βροχής». Και έχει σκοπό να προσελκύσει ζώα ώστε να εξαπλωθούν τα βακτήρια.

Όπως ισχυρίζονται στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Nature Microbiology», τα βακτήρια Streptomyces ευθύνονται για τις μεθυστικές αυτές οσμές. Τα Streptomyces είναι ένα γένος βακτηρίων που περιλαμβάνουν πάνω από 500 είδη και τα συναντάμε στο χώμα και τη βλάστηση.

Η χαρακτηριστική οσμή μετά τη βροχή είναι δικό τους έργο, ώστε να δελεάσουν έντομα και μικρά ζώα να τα εντοπίσουν και να τα φάνε. Κι αυτό γιατί τα ζώα που τρέφονται με τα συγκεκριμένα βακτήρια καταλήγουν με τους σπόρους τους στο σώμα τους, τους οποίους μεταφέρουν σε άλλα σημεία.

Οι ερευνητές θεωρούν πως πρόκειται για στρατηγική επιβίωσης και εξάπλωσης των βακτηρίων, κάνοντας τους σπόρους τους να φτάσουν πολύ μακριά…

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *