Η ηλιοφάνεια και ο ζεστός καιρός μπορούν να καταστείλουν τον κορονοϊό!

Η ηλιοφάνεια και ο ζεστός καιρός μπορούν να καταστείλουν τον κορονοϊό!

Η επιδημία του κορονοϊού Covid-19 έφτασε και στην χώρα μας με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς και την κυβέρνηση καθημερινά να εκδίδει και νέα μέτρα αντιμετώπισής του.

Μπορεί όμως αυτός ο νέος ιός να κατασταλεί απο την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες;

Μελέτες για τους ιούς της γαστρεντερίτιδας και της ηπατίτιδας (και οι οποίες μελέτες μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για την μετάδοση του κορονοϊού), έδειξαν οτι ο ιός μπορεί να είναι ανενεργός σε θερμοκρασίες των 30 βαθμών κελσίου. Αντίθετα σε θερμοκρασίες 5-10 βαθμών ο ιός επιζεί για 30 περίπου ημέρες, ενώ στους 20 βαθμούς ο ιός έγινε πιο γρήγορα ανενεργός απ’ότι στους 5 βαθμούς κελσίου. Επίσης όσο πιο χαμηλότερη είναι η υγρασία τοσο γρηγορότερα αδρανοποιείται ο ιός, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αδρανοποίησή του σε θερμοκρασίες 40 βαθμών κελσίου.

Γι’ αυτό όπως και θα παρατηρήσατε σε χώρες της Αφρικής λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών η εμφάνιση του κορονοϊού είναι σχεδόν μηδαμινή.

Σύμφωνα με μία ακόμη μελέτη ο ιός σταματά να αυξάνεται όταν εκτίθεται στο φώς του ήλιου και ίσως είναι ο βασικότερος παράγοντας για την εξόντωσή του.

Πιό συγκεκριμένα ο ιός στο φώς του ήλιου μπορεί να επιζήσει για 3 λεπτά ενώ στο σκοτάδι 15-20 λεπτά. Συνεπώς το φώς του ήλιου βοηθάει στην θανάτωση των ιών.

Επίσης συμπεραίνουμε οτι ο κρύος καιρός ευννοεί την εξάπλωση των αναπνευστικών ιών συμπεριλαμβανομένων των κορονοϊών όπως του κοινού κρυολογήματος.

Κλείνοντας αυτό που θα πρέπει όλοι να προσέξουμε και να ακολουθούμε είναι οι κανόνες της ατομικής υγιεινής για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού και φυσικά δεν θα πρέπει να πανικοβαλόμαστε ούτε όμως να εφησυχαζόμαστε.

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής                                                                                 

fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE
e-mail: panosmeteo@gmail.com

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *