Ανταρκτική: Ενώ κάποιοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία «έσπασε» για πρώτη φορά τους 20°C

Ανταρκτική: Ενώ κάποιοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία «έσπασε» για πρώτη φορά τους 20°C

H θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία των καταγραφών τους 20 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας τους φόβους για την κλιματική αστάθεια, στην περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα πάγου στον πλανήτη. Στις 9 Φεβρουαρίου, επιστήμονες από την Βραζιλία καταμέτρησαν θερμοκρασία 20,75°C στη νήσο Σέιμουρ, τιμή σχεδόν κατά ένα βαθμό υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 19,8 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1982. Η μέτρηση αυτή ακολουθεί ένα άλλο ρεκόρ θερμοκρασίας στις 6 Φεβρουαρίου – στην ηπειρωτική Ανταρκτική αυτή την φορά – όπου οι επιστήμονες του ερευνητικού σταθμού της Αργεντινής στην Esperanza, κατέγραψαν θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου, στις 6 Φεβρουαρίου. Τα ρεκόρ, που μένει να επιβεβαιωθούν τυπικά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, είναι συνεπή με την ευρύτερη τάση που διαπιστώνεται στην χερσόνησο αλλά και στα γειτονικά νησιά, με τη θερμοκρασία να έχει σκαρφαλώσει σχεδόν 3 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, από την προβιομηχανική εποχή.

Η Ανταρκτική αποτελεί την αποθήκη του 70% του πόσιμου νερού παγκοσμίως, υπό μορφή χιονιού και πάγου. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη: σε ένα υποθετικό σενάριο που οι πάγοι θα έλιωναν εξ ολοκλήρου σε αυτή την περιοχή, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε από 50 έως 60 μέτρα σε ολόκληρη τη Γη. Αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί (τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα), η άνοδος των υδάτων φαντάζει αναπόφευκτη. Μέχρι το τέλος του αιώνα, επιστήμονες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι οι ωκεανοί θα έχουν ανέβει από 30 έως και 110 εκατοστά ψηλότερα, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η ανθρωπότητα για να μειώσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Σε πρόσφατη αποστολή της Greenpeace, διαπιστώθηκε πως οι παγετώνες στον κόλπο Discovery έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 100 μέτρα και μεγάλες εκτάσεις γης αποκαλύπτονται στη νήσο King George που το χιόνι έλιωσε ταχύτατα, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, αφήνοντας εκτεθειμένους τους μαύρους βράχους.

Πηγή: www.lifo.gr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *