Άγνοια κινδύνου και παράτολμες αποφάσεις ευθύνονται κυρίως για τους θανάτους σε πλημμύρες

Άγνοια κινδύνου και παράτολμες αποφάσεις ευθύνονται κυρίως για τους θανάτους σε πλημμύρες
Νέα αποκαλυπτική έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, παραμένουν τα ποσοστά θνησιμότητας από πλημμύρες στην Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχει μια αρκετά ισχυρή ανοδική τάση και εδώ, τόσο στους ετήσιους θανάτους, όσο και στο πλήθος των θανάτων ανά περιστατικό πλημμύρας, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου αυξάνεται μεν σταδιακά ο αριθμός των περιστατικών, αλλά τείνει να μειώνεται ο αριθμός των θυμάτων ανά πλημμύρα.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά συμπεράσματα μιας νέας και άκρως αποκαλυπτικής διεθνούς επιστημονικής έρευνας στη οποία συμμετείχαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων EUFF, στην Ελλάδα από το 1980 έως το 2018 έχασαν τη ζωή τους 156 άνθρωποι σε 56 πλημμυρικά επεισόδια. Η αναλογία στη χώρα μας είναι 2,8 νεκροί ανά πλημμύρα κατά μέσο όρο (και τέσσερις ανά έτος) έναντι 3,8 στην Τουρκία που έχει το υψηλότερο ποσοστό και 2,1 στην Τσεχία που έχει το χαμηλότερο.

Η πιο θανατηφόρα εποχή στη χώρα μας είναι το φθινόπωρο και κυρίως ο Νοέμβριος (40% των θυμάτων).

Συνολικά στις οκτώ χώρες ο μήνας με τις περισσότερες πλημμύρες είναι ο Οκτώβριος (15% του συνόλου) και πιο φονικός ο Νοέμβριος (16% των συνολικών θυμάτων).

Ο αριθμός των θυμάτων ανά πλημμύρα εμφανίζει ανοδική τάση ιδίως μεταξύ 2000-2018, εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία και στη νότια Γαλλία. Από άποψη επιπτώσεων των πλημμυρών, ο μεγαλύτερος δείκτης είναι στη νότια Γαλλία και ο μικρότερος στην Πορτογαλία.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δρ. Βασιλική Κοτρώνη, διευθύντρια ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, «οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα είναι συχνότερες και μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης, ικανές να προκαλέσουν αιφνιδιαστικές υπερχειλίσεις των ποταμών και των ρεμάτων που συχνά είναι ήδη κορεσμένα».

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, εννέα στους δέκα θανάτους λόγω πλημμύρας στην Ελλάδα (90%) προήλθαν από πνιγμό, ενώ άλλες αιτίες θανάτου είναι η υποθερμία (1,3%), ο τραυματισμός που καταλήγει σε θάνατο (1,9%) και η ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια του περιστατικού (1,9%).

Πηγη: ecozen.gr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *