Γιατί έχουμε αυξημένες ομίχλες τις τελευταίες ημέρες

Γιατί έχουμε αυξημένες ομίχλες τις τελευταίες ημέρες

Εδώ και πολλές ημέρες όλοι αναρωτιέστε για ποιό λόγο έχουμε ομίχλες και χαμηλές νεφώσεις καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας,ενώ στα ορεινά επικρατούν ανοιξιάτικες συνθήκες και ηλιοφάνεια.

Ο λόγος των χαμηλών νεφώσεων και των ομιχλών είναι η αναστροφή θερμοκρασίας που έχουμε. Θερμοκρασιακές αναστροφές έχουμε όταν επικρατούν υψηλές πιέσεις (αντικυκλωνικές συνθήκες) και απουσία ανέμων.

Δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα αντί να μειώνεται με το ύψος αντιθέτως αυτή αυξάνεται. Με αυτό το τρόπο στο ύψος της ατμόσφαιρας που θα είχαμε ψυχρό καιρό έχουμε θερμότερες μάζες που εγκλωβίζουν την υγρασία και δημιουργούνται οι ομίχλες, την ίδια ώρα που στο έδαφος επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες που εγκλωβίστηκαν μαζί με την υγρασία απο ένα ζεστό αέρα ακριβώς πάνω απο τον ψυχρό λειτουργώντας έτσι σαν ”κουβέρτα”.

Επίσης αρκετές φορές οι ομίχλες που παρατηρούνται πολλές συνεχόμενες ημέρες δημιουργούν πυκνά στρώματα χαμηλών νεφώσεων που ονομάζονται stratus και δίνουν ψεκάδες ή ψιχάλες.

Αυτή η ”κουβέρτα” που αναφέραμε πιο πάνω παγιδεύει και τους ρίπους που βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα και γι’αυτό παρατηρείται την χειμερινή περιόδο το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που προκαλεί αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πολλά προβλήματα σε πολλές ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *