Μακροπρόθεσμη εκτίμηση 15-19/3/18

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την περιόδο 15-19 Μαρτίου θέλουν μια επαναληψιμότητα στον καιρό της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τα κεντρικά και βόρεια τμήματα αυτής.
Συγκεκριμένα απο τις 16 Μαρτίου φαίνεται ανάπτυξη αντικυκλώνα στην περιοχή της Φιλανδίας πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο ψυχρών αερίων μαζών απο την Ρωσία πρός το εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου.
Την ίδια ώρα που τα νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,θα δέχονται αξιόλογη θερμή εισβολή με μεγάλη συγκέντρωση Αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη του ECMWF (Ευρωπαικό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων) για τις 17/3 βλέπετε με το πρόχειρο σχεδιάγραμμα που έκανα και συγκεκριμένα με το γράμμα Υ τις υψηλές πιέσεις στην Φιλανδία  και ταυτόχρονα με τα μαύρα βέλη την ψυχρή μάζα που φαίνεται να εισέρχεται στα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης απο την περιοχή της Ρωσίας και εν συνεχεία θα επεκταθεί και στη δυτική Ευρώπη,με δημιουργια βαρομετρικού χαμηλού Χ στην περιοχή της Ιταλίας με έντονες βροχές στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά σ’εκείνη την περιοχή.
Αντίθετα στην Ελλάδα θερμότερες αέριες μάζες θα έχουν ώς αποτέλεσμα τον καλοκαιρινό καιρό (έως και 30 βαθμοί κελσίου στην Κρήτη) και την μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης!

Επίσης στο σημείο που θα συναντηθούν οι 2 αυτές μάζες,η ψυχρή απο τα βόρεια με την πολύ θερμή απο τα νότια θα δώσουν έντονα φαινόμενα και ισχυρές καταιγίδες.
Η πιθανή περιοχή για να γίνει αυτό βάση των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων είναι αυτή που έχω σε άσπρο κύκλο με το σήμα της καταιγίδας στον χάρτη που ακολουθεί παρακάτω.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω φαίνεται να έχουμε ακόμη ένα δυνατό κύμα ψύχους στην δυτική,κεντρική και βόρεια Ευρώπη με χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά,ενώ στην χώρα μας υψηλές θερμοκρασίες που θα θυμίζουν Ιούνιο!
Βέβαια μιλάμε για 8 ημέρες μπροστά και αυτά αποτελούν απλά την τάση για το Σαββατοκύριακο 17-18 Μαρτίου και σε καμία περίπτωση πρόγνωση.
Παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα ενημερωθείτε με νεότερη ανάρτηση για το πώς τελικά θα εξελιχτεί ο καιρός στο παραπάνω διάστημα που ανέλυσα σύντομα.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο πού ενημερώνεστε!

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΩΝ: meteociel.com
ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *