Ο… καλοκαιρινός χειμώνας δεν αφήνει τα δέντρα να ξεκουραστούν
Η παρατεταμένη καλοκαιρία και οι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να έχουν μεγάλη επίπτωση σε πολλών ειδών καλλιέργειες και κυρίως σε αμπέλια και δένδρα, όπως ροδακινιές, αχλαδιές, μηλιές κ.ά. ενώ ήδη τις επιπτώσεις νιώθουν οι παραγωγοί λαχανικών.
Ο Φώτης Κουτούφης είναι παραγωγός επιτραπέζιων αχλαδιών και μήλων και γραμματέας στον Αγροτικό Σύλλογο Κρύας Βρύσης. Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει καθημερινά στους 15 και 16 βαθμούς Κελσίου οι προβλέψεις των γεωργών για την επερχόμενη σοδειά είναι δυσοίωνες
«Ούτε πάχνη δεν έχουμε δει ακόμα κι αυτό δεν είναι καλό για την εποχή» είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο κ. Κουτούφης εξηγώντας ότι ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητα στοιχεία για την απόδοση των δένδρων και την καρποφορία αφού κατα τους χειμερινούς μήνες «τα δένδρα πέφτουν σε ύπνο και ξεκουράζονται».
«Όλα τα φυλλοβόλα δένδρα, δηλαδή οι ροδακινιές, οι αχλαδιές, οι μηλιές, οι βερικοκιές, χρειάζεται να περάσουν κάποιες ώρες λήθαργου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το κάθε είδος χρειάζεται διαφορετικό αριθμό που κυμαίνεται από 700 ως 1.000 ώρες και που να είναι σε μια μέση θερμοκρασία από 3 ως 4 βαθμούς Κελσίου ή ακόμα και 0 βαθμούς. Χρειάζονται κάποιες ώρες τα δένδρα για να “κοιμηθούν”. Τώρα με όλη αυτή την παρατεταμένη ζέστη, τα δένδρα δεν μπορούν να “κοιμηθούν” και στην ουσία δεν ξεκουράζονται με αποτέλεσμα αυτό να έχει επίπτωση όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τις επόμενες. Περιμένουμε ότι θα υπάρξει επίπτωση στην παραγωγή και πως δεν θα έχουμε την αναμενόμενη καρπόδεση γιατί ακριβώς τα δένδρα δεν πρόλαβαν να ξεκουραστούν» είπε ο κ. Κουτούφης προσθέτοντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η επίπτωση της μη έλευσης του χειμώνα. «Φανταστείτε έναν μαραθωνοδρόμο που έχει τρέξει τα 40 χιλιόμετρα και μετά τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι», εξήγησε.
Ο κ. Κουτούφης επισήμανε ότι τα δένδρα θα δώσουν μειωμένους καρπούς όχι μόνο το 2023, αλλά και τις επόμενες χρονιές λέγοντας ότι «τα τελευταία χρόνια συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με υψηλές για την εποχή του χειμώνα θερμοκρασίες αλλά φέτος είναι παρατεταμένο το φαινόμενο κι εδώ και περίπου 1,5 μήνα είμαστε με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου».
Τα αποτελέσματα της παρατεταμένης καλοκαιρίας μεσούντος του χειμώνα θα μετρηθούν όταν τα δένδρα θα έχουν λίγους καρπούς προκαλώντας ελλείψεις και άνοδο τιμών, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Κουτούφης, σε μια χρονιά χωρίς παγετούς την άνοιξη «η μέση απόδοση στα επιτραπέζια αχλάδια ήταν 3 τόνοι ανά στρέμμα, τώρα θα είναι πολύ χαμηλότερα». Το ίδιο θα συμβεί όπως λέει και στα ροδάκινα, στα βερίκοκα και άλλα φρούτα, ενώ, όπως είπε, για αυτή την καταστροφή τους δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ «αφού δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του Οργανισμού».
«Τρελάθηκαν» τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια
Στον κάμπο των Βασιλικών οι παραγωγοί των λαχανικών βιώνουν επίσης τις συνέπειες της μη έλευσης του χειμώνα και της παρατεταμένης καλοκαιρίας, αφού τα λαχανικά δεν αντιλαμβάνονται ψύχος αλλά υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και η μεγάλη διαθέσιμη ποσότητα έχει ρίξει χαμηλά τις τιμές με αποτέλεσμα να πωλούν κάτω από το κόστος.
«Πρέπει να υπάρξουν χαμηλές θερμοκρασίες για να υπάρχει κατανάλωση σε χειμερινά λαχανικά, όπως κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα. Αυτά τα βάζουμε το φθινόπωρο και περιμένουμε να έρθει το ψύχος για να σταματήσει η ανάπτυξή τους προκειμένου να μπορούμε να τα κόψουμε από το χωράφι όλο το χειμώνα. Λόγω όμως αυτής της καλοκαιρίας αυτά δεν σταματούν την ανάπτυξη, γεγονός που σημαίνει ότι έρχονται όλα μαζί πολύ νωρίς (καθώς αναπτύσσονται όλα ταυτόχρονα) με αποτέλεσμα η αγορά να γεμίζει από μπρόκολα, λάχανα και κουνουπίδια και η τιμή για εμάς να είναι σακατεμένη. Εμείς πουλάμε πολύ κάτω από το κόστος που έχουμε, δηλαδή 7-8 λεπτά το κιλό τα λάχανα όταν κανονικά θα πουλούσαμε 40 -45 λεπτά και το μπρόκολο 45 λεπτά όταν θα το πουλούσαμε 1 ευρώ το κιλό», είπε στη Voria.gr ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης.
Πηγή: greenagenda