Νέο κύμα μίνι καύσωνα στις αρχές και πτώση της θερμοκρασίας μετά τα μέσα της 2ης εβδομάδας του Αυγούστου του 2021(+Χάρτες)

Νέο κύμα μίνι καύσωνα στις αρχές και πτώση της θερμοκρασίας μετά τα μέσα της 2ης εβδομάδας του Αυγούστου του 2021(+Χάρτες)

Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική προς την χώρα μας θα προκαλέσει εκ νέου άνοδο της θερμοκρασίας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.



Έτσι ένα νέο μίνι κύμα καύσωνα θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου και την ηπειρωτική Ελλάδα από τη Δευτέρα 9/8 μέχρι την Τετάρτη 11/8/2021.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το επικείμενο κύμα καύσωνα θα είναι μικρής διάρκειας και πολύ ασθενέστερο από το προηγούμενο παρατεταμένο κύμα καύσωνα.
Πολύ θερμές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική θα αρχίσουν να κινούνται από την Τετάρτη 11/8 προς την Ισπανία, προκαλώντας ένα πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα από την Πέμπτη 12/8 και κυρίως το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Ισπανία.
Παράλληλα, σχετικά ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθούν από τα βορειοανατολικά Βαλκάνια προς την χώρα μας την Πέμπτη 11/8, προκαλώντας πτώση του υδραργύρου, κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα, καθώς και τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στον ηπειρωτικό κορμό, στις Σποράδες και στην βόρεια Εύβοια”.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα αναμένεται αίθριος καιρός σε όλη την χώρα. Τις μεσημβρινές—απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στα ορεινά της Πίνδου και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά των προαναφερόμενων περιοχών.
Το μελτέμι θα πνέει στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο με ένταση 5-6 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα οι άνεμοι θα είναι ασθενείς.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα νησιά του Ιονίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, φθάνοντας στις ευπαθείς στην ζέστη περιοχές τους 40-41 βαθμούς.
Την Τρίτη και την Τετάρτη 10&11/8/2021 αναμένεται το ίδιο σκηνικό του καιρού με τοπικά φαινόμενα να επηρεάζουν τα ορεινά της Πίνδου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Πελοποννήσου κυρίως την Τετάρτη.
Επίσης από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη θα έχουμε μικρή έως μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην χώρα μας.

Το μελτέμι θα διατηρηθεί στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, φθάνοντας στις ευπαθείς στην ζέστη περιοχές τους 41-42 βαθμούς.
Την Πέμπτη 12/8/2021 ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος στην χώρα μας, αλλά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην βόρεια Εύβοια, στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά της Πίνδου.


Οι τοπικές καταιγίδες πιθανόν να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.
Στο Ιόνιο αναμένεται ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων που θα φθάσουν τα 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο το μελτέμι μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης θα πνέει με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο, το οποίο την Παρασκευή θα φτάσει τα 7 τοπικά και 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία την Πέμπτη θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και δεν θα ξεπεράσει τους 36-37 βαθμούς στα ηπειρωτικά.
Τέλος την Παρασκευή 13/8/2021 και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η καλοκαιρία με τις τοπικές βροχές και τις σποραδικές καταιγίδες, τις θερμές ώρες της Παρασκευής, στα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο που θα φτάνει τοπικά τα 7-8 μποφόρ και οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής μέχρι τις 13/8/2021.


Επισημαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί και την νέα εβδομάδα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών, λόγω του καύσωνα και της ενίσχυσης των ανέμων από την Πέμπτη 12/8/2021.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για να μαθαίνετε πρώτα από όλους τα πάντα γύρω από τον καιρό και την εξέλιξη του υπεύθυνα και αξιόπιστα.

ΠΗΓΕΣ: ECMWF, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *