Άστατος καιρός με έντονες βροχές και θερμοδυναμικές καταιγίδες την ερχόμενη εβδομάδα από 7-13 Ιουνίου 2021(+Χάρτες)

Άστατος καιρός με έντονες βροχές και θερμοδυναμικές καταιγίδες την ερχόμενη εβδομάδα από 7-13 Ιουνίου 2021(+Χάρτες)

«Η σταδιακή εγκατάσταση “ψυχρής λίμνης” στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την χώρα μας την ερχόμενη 2η εβδομάδα του Ιουνίου 2021, λόγω της συνοπτικής διάταξης των συστημάτων της ανώτερης ατμόσφαιρας, θα συντελέσει στην ανάπτυξη τοπικών θερμοδυναμικών καταιγίδων τις θερμές και πρώτες νυχτερινές ώρες των επόμενων ημερών σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και σε παραθάλλασιες περιοχές.
Η αιτία της δημιουργίας αυτού του τύπου των καταιγίδων είναι ο θερμός και υγρός αέρας από την επιφάνεια του εδάφους, ο οποίος καθώς θα ανέρχεται θα συναντά αρκετά ψυχρότερα στρώματα αέρα με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανοδική του πορεία και έτσι θα δημιουργεί καταιγιδοφόρα νέφη (Cumulonimbus).
Τα συγκεκριμένα νέφη, που έχουν τεράστιο πάχος και οι κορυφές τους φτάνουν μέχρι τα 11-12 χιλιόμετρα σε ύψος, μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες νερού, συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους κατά την κατακρήμνιση τους, μεταφέρουν ιόντα από την ανώτερη ατμόσφαιρα προς το έδαφος με την μορφή κεραυνών και σε αρκετές περιπτώσεις είναι και χαλαζοφόρα».


Επομένως αυτή την εβδομάδα η επιχειρησιακή ομάδα της αντιχαλαζικής προστασίας πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 7-6-2021 προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός σε όλη σχεδόν την χώρα.
Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και αργότερα σε όλη σχεδόν την βόρεια Ελλάδα, στην βορειοανατολική Θεσσαλία και πιθανόν και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας θα αναπτυχθούν νέφη τα οποία θα δώσουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και μεμονωμένες χαλαζοπτώσεις κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.
Οι άνεμοι στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές κατευθύνσεις 4-5, στο νότιο Ιόνιο έως 6 μποφόρ και στην βόρεια Ελλάδα ανατολικοί-νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην βόρεια Ελλάδα ως προς τις μέγιστες τιμές της και δεν θα υπερβεί τους 28 βαθμούς.
Στην υπόλοιπη χώρα δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς.
Την Τρίτη 8-6-2021 προβλέπεται επέκταση της αστάθειας και στην κεντρική Ελλάδα.
Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας μέχρι και τις πρώτες νυχτερινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε όλη την βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα.
Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, ηλεκτρικές εκκενώσεις και χαλαζοπτώσεις.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις 5-6 μποφόρ, στο βόρειο-κεντρικό Αιγαίο από βορειοανατολικές κατευθύνσεις και στο νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές κατευθύνσεις της ίδιας έντασης.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στην βόρεια Ελλάδα και μικρή πτώση στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
Την Τετάρτη 9-6-2021 περιμένουμε ενίσχυση της αστάθειας, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στις Σποράδες, στην Εύβοια και πιθανόν και στην Κρήτη.
Έτσι, από τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας μέχρι και αργά το βράδυ αναμένονται βροχές κατά τόπους ισχυρές και έντονες τοπικές καταιγίδες με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω.
Τα πιο έντονα και ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Επίσης τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται ακόμη και στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.
Η θερμοκρασία την Τετάρτη θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς.
Τέλος από την Πέμπτη μέχρι και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεχιστεί η αστάθεια με μικρότερη ένταση.
Έτσι το σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί το ίδιο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις θερμές και πρώτες νυχτερινές ώρες των προαναφερόμενων ημερών.
Οι περισσότερες βροχές αναμένονται να πέσουν από την Πέμπτη και μετέπειτα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά θα βρίσκεται κάτω από τα κανονικά για αυτή την εποχή επίπεδα.
Ο παρακάτω χάρτης εκτιμά τα συνολικά ύψη βροχής που αναμένονται να πέσουν στην επικράτεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Tropical Tidbits, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *