Το σχεδόν στάσιμο θερμό μέτωπο στην βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα δημιουργηθεί από την συνάντηση των πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια Βαλκάνια με τις θερμές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική θα δίνει κατά διαστήματα βροχές στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στην Βόρεια Ελλάδα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την Τρίτη 12-1-2021.
Επίσης βροχές σε μικρότερο χρονικό διάστημα θα σημειωθούν στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, στη δυτική Πελοπόννησο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Επιπλέον πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένονται στην νότια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στα νησιά του Ιονίου, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Κρήτη από το Σάββατο 9-1-2021 μέχρι τη Δευτέρα 11-1-2021.
Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 9-1-2021 βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στην αρχή της ημέρας στο Ιόνιο και στα νησιά του. Οι βροχές γρήγορα θα επηρεάσουν την Ήπειρο, την βόρεια Ελλάδα, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική Ελλάδα και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές, κυρίως στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία τις πρωινές ώρες.
Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 7-8 τοπικά θα πνέουν μέχρι το μεσημέρι στο ανατολικό Αιγαίο.
Από το μεσημέρι και μετέπειτα οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοανατολικούς εντάσεως 6-7 μποφόρ.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της κεντρικής-νότιας Ελλάδας θα φτάσει στους 19-20 και στην Κρήτη στους 22-23 βαθμούς.
Την Κυριακή 10-1-2021 στην αρχή της ημέρας στα νησιά του Βορείου Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Θεσσαλία στις Σποράδες στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στη Δυτική-Ανατολική Μακεδονία και στην Χαλκιδική προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Γρήγορα και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην βόρεια Ελλάδα και μετά το μεσημέρι βροχές θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με τοπικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές βορειοανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 5 έως 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα από νότιες διευθύνσεις εντάσεως 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα στην κεντρική και νότια Ελλάδα και στην βόρεια Κρήτη πιθανόν να φτάσει και τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα 11-1-2021 ο ψυχρός αέρας στην περιοχή της Ιταλίας και των βορειοδυτικών Βαλκανίων, με τη συμβολή της ανώτερης κυκλοφορίας, θα αρχίσει να μετακινεί τον θερμό αέρα στον Ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα τη δημιουργία ψυχρού μετώπου.
Το συγκεκριμένο μέτωπο θα αρχίσει από το μεσημέρι της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά να επιδεινώνει τον καιρό της χώρας μας με βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Το μεσημέρι της Τρίτης το μέτωπο κινούμενο αργά θα βγει στο Αιγαίο και μετά το μεσημέρι θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα και τοπικές καταιγίδες στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα δυτικά αναμένεται την Τετάρτη.
Ο διπλανός χάρτης μας δείχνει τα συνολικά ύψη υετού που εκτιμάται ότι θα πέσουν στην χώρα μας από το Σάββατο 9 Ιανουαρίου μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2021.
Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ θα πνέουν την Τρίτη στο Αιγαίο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις 5 έως 6 τοπικά και 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία την Τρίτη και από τα βόρεια θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, η οποία την Τετάρτη θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας.
Χιόνια θα πέσουν την Τρίτη στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας στην αρχή της ημέρας σε υψόμετρα πάνω από τα 1700-1800 μέτρα και μετά το μεσημέρι τα χιόνια στην βόρεια και στην κεντρική Πίνδο θα κατέβουν στα 1200-1300 μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τριήμερο Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας θα έχουμε μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας και κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του καιρού προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας καθώς μία πολική αέρια μάζα φαίνεται να πλησιάζει προς την χώρα μας.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα πως θα εξελιχθεί ο καιρός και να προγραμματίζεται τις δραστηριότητες σας.
Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us
ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ