«Αβγά» πάγου: Ένα σπάνιο φαινόμενο φωτογραφήθηκε στη Φινλανδία (φώτο)

«Αβγά» πάγου: Ένα σπάνιο φαινόμενο φωτογραφήθηκε στη Φινλανδία (φώτο)

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, γνωστό και ως «αβγά πάγου» έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα σε παραλία της Φινλανδίας.

Την Κυριακή, ο Risto Mattila και η σύζυγός του περπατούσαν στην παραλία Marjaniemi της νήσου Hailuoto, όταν ξαφνικά αντίκρισαν μπροστά τους μπάλες πάγου, που κάλυπταν μια αμμουδιά μήκους 30 μέτρων. Οι μεγαλύτερες είχαν το μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου, λέει ο Mattila, που είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. «Ήταν υπέροχη η θέα. Δεν έχω ξαναδεί αυτό το φαινόμενο στο παρελθόν».

Ο Jouni Vainio, ερευνητής του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Φινλανδίας και ειδικός σε ζητήματα πάγου, εξηγεί ότι τα «αβγά πάγου» δεν εμφανίζονται συχνά, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να σχηματιστούν μία φορά τον χρόνο.

«Χρειάζεται η κατάλληλη θερμοκρασία, μόνο λίγο κάτω από το μηδέν, το νερό να βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο πήξης και μία ρηχή, αμμώδης ακτή με ήπια κύματα», λέει και προσθέτει: «Απαιτείται επίσης κάτι που να λειτουργεί ως πυρήνας. Ο πάγος μαζεύεται γύρω από το κέλυφος καθώς αυτός κινείται πάνω την παραλία, μπρος και πίσω. Η μικρή αρχικά επιφάνεια βρέχεται, παγώνει, γίνεται όλο και μεγαλύτερη».

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο, σύμφωνα με τον δρ. James Carter, επίτιμο καθηγητή γεωγραφίας και γεωλογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Ιλινόι. «Χάρις στον φωτογράφο που μοιράστηκε τις φωτογραφίες, τώρα ο κόσμος μπορεί να δει κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να αντικρίσουμε», τονίζει.

Παρόμοιο φαινόμενο στη Σιβηρία

ΠΗΓΗ: greenagenda

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *